Български политици и общественици, културни дейци, руски граждани и дипломати от различни страни, общо няколкостотин души, взеха участие в официалния прием, посветен на Деня на Русия, организиран от руското посолство за първи път от две години, през които събитието не се проведе заради пандемията, предава ТАСС, като не уточни кои политици и дипломати са присъствали.

"С голямо удоволствие Ви приветствам на приема по случай държавния празник на Руската федерация - Деня на Русия. След двугодишна пауза, причинена от пандемията, се радвам, че отново можем да се върнем към срещи лице в лице и общуване на живо", каза руският посланик в България Елеонора Митрофанова.

Елеонора Митрофанова: България не пусна самолета на Сергей Лавров до Сърбия

Елеонора Митрофанова: България не пусна самолета на Сергей Лавров до Сърбия

Пред провал е визитата на руския дипломат в Белград

Дипломатът отбеляза, че по време на сложната международна ситуация, опитите да се отмени и зачеркне всичко, свързано с Русия, този празник "е придобил особено значение".

"Сегашното състояние на нещата всъщност се превърна в стимул за руснаците да вложат цялата си енергия и старание, да използват своя творчески и интелектуален потенциал в полза на развитието и просперитета на родината си. Убедена съм, че Русия и другите центрове на многополюсния свят, които са отказали да следват "реда, основан на правила" отвън, ще заемат полагащото им се място в международната система и ще продължат да развиват взаимноизгодно сътрудничество с всички държави, отворени към равнопоставен диалог", каза Митрофанова.

Подчертавайки, че "основното богатство на Русия са нейните хора", "включително представители на чужди държави, които "се отнасят към страната с топлина и любов," дипломатът благодари на всички гости за приноса им в усилията за укрепване на руско-българското сътрудничество, като изрази надежда за нов етап на развитие на дипломатическите отношения между страните.

Митрофанова връчи държавната награда - медала Пушкин, за голям принос в сближаването и взаимното обогатяване на културите на народите на Русия и България - на почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев и наградата на Международната асоциация на учителите по руски език и литература на Евгения Костова-Христова - учител в гр. Търговище, за значителен принос в просветната работа и разпространението на руския език и култура.

Митрофанова градира от евроатлантически подлоги към фашистки поддръжници

Митрофанова градира от евроатлантически подлоги към фашистки поддръжници

Работниците били ползвани за жив щит от бойците на "Азов"