В комисията по устройство на територията в СОС днес е отложена точката за разглеждане на плановете за разширение на трасето на метрото до Ринг мол и Икеа до получаване на сравнителен транспортен анализ.

За това съобщава общинският съветник Борис Бонев във "фейсбук".

Бонев е доволен, че заедно с колегите му арх. Борислав Игнатов и Тома Белев са успели да се преборят точката да бъде отложена до получаване на анализа. Той трябва да покаже дали територия може да се обслужва далеч по-евтино и ефективно чрез наземен градски транспорт.

Според Бонев това разширение ще струва 100 млн. лв. за строителство и още милиони за експлоатация всяка година. По думите му то щяло да обслужва по-малко пътници, дори и от автобусна линия.

В позицията си общинският съветник изтъква още, че метрото до Икеа е безсмислено, тъй като територията е с ниско застрояване и с малка гъстота на население. 

От "Спаси София" са против метрото да стига до още един мол в София

От "Спаси София" са против метрото да стига до още един мол в София

С парите за този лъч може 2 пъти да се построи бул. "Тодор Каблешков"

Той посочва, че пътниците са в пъти по-малко от необходимото за метро. Само 1800 живущи и 8000 работещи попадали в обхвата му.

В тази връзка той пита, защо в момента зоната се обслужва само от 4 крайградски линии с огромни интервали на движение.

Според Бонев околовръстният път е с по 5 ленти за движение и осигурява много бърза автобусна връзка с метрото при Бизнес парка.

По отношение на Симеоновският лифт, който е един от мотивите за изграждането на метрото до Икеа, Бонев разяснява, че той е частен и почти не работи.

Метрото струва стотици милиони, а ЕС променя правилата за финансирането. Вместо 10% съфинансиране, както бе досега, от следващата година от бюджета на София ще трябва да се покриват 50% от всички инвестиции, допълва общинският съветник.

Той е категоричен, че с парите, които биха се дали за метрото до Икеа, може два пъти да се построи бул. Тодор Каблешков, да се построят 15 детски градини или 100 квартални улици. И ефектът за града ще бъде далеч по-голям.