Обстановката в Украйна остава напрегната въпреки отпадането на ограниченията от въведеното военно положение. От Министерството на външните работи предупреждават българските граждани за рисковете при пътуване в Украйна.

Напрежение има поради отпадане на ограниченията за организиране на протести, политически митинги и развиващите се църковни протести.

Русия разполага изтребители в Крим на фона на напрежението с Украйна

Русия разполага изтребители в Крим на фона на напрежението с Украйна

Във ВВС базата "Белбек"

В тази връзка Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, които се намират на територията на Украйна или планират да посетят страната, да продължат да предприемат следните мерки:

- Да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства в Украйна като посочат периода, мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка;

- Да избягват райони, в които се провеждат демонстрации и протестни действия, както и да избягват участие в такива;

- Да следят постоянно обстановката и медиите в Украйна за получаване на актуална информация за случващото се;

- Да следват инструкциите на местните власти, включително полицейски патрули, като проявяват спокойствие и търпение.

Военното положение беше валидно за 10 области: Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска. Отмяната на военното положение влезе в сила от 14:00 ч. вчера.

Украйна трупа военна мощ на границата с Русия

Украйна трупа военна мощ на границата с Русия

Това обяви държавният глава Петро Порошенко

Може да се смята, че за българските граждани, които преминават или посещават Украйна, отпадат рисковете от ограничаването на техните права и свободи, посочват от МВнР. По-конкретно може да се приеме, че отпадат рисковете от ограничения на правото на свободно придвижване, на правото на неприкосновеност на кореспонденцията, включително телефонна и електронна, както и ограничения в свободата на мисълта и словото, изразяване на убеждения, неприкосновеност на личния живот и жилище.

При необходимост обаче българските граждани могат да се свържат с българското посолство в Киев на телефони +38044 2354389; +380442352202 и дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672, както и с Генералното консулство на България в Одеса на телефони +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58, за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.