Българските служби и институции трябва да кажат има ли българска следа във взрива на моста в Русия. Тази позиция изрази пред Нова телевизия социалистът и бивш вицепремиер в кабинета на Жан Виденов - Румен Гечев. Да изчакаме, това е работа на следствените органи, настоя той.

Не смятам, че Русия смята да атакува България, изтъкна червеният депутат, но социалистите искат да се изчисти името на България. Затова и българските служби трябва да си свършат работата.

България не бива да бъде въвличана във войната, допълни Румен Гечев, без да уточнява как се случва това според него. 

БСП иска Радев да разследва българската следа във взрива на Керченския мост

БСП иска Радев да разследва българската следа във взрива на Керченския мост

Това е позиция на Изпълнителното бюро на БСП

Левите настоявали за мирно решение на конфликта. При военен конфликт вина имат и двете страни, според Гечев. Позиция за референдумите на анексираните територии от Русия левицата щяла да има, когато и колективните органи на останалите партии имат такава.

България не трябва да влиза в геостратегическите войни на останалите страни, по думите на социалиста. Това, което се случва в Украйна, е геополитическа операция, поясни червеният депутат.

Левицата ще води преговори за правителство с всички без ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". За червените имало шанс за правителство с ясна програма. За България е по-добре да има редовно правителство, отколкото служебно, каза Гечев като за него вероятно кабинет може да има едва с третия мандат

Войната на Русия - не само срещу Украйна, но и срещу ценностите на ЕС

Войната на Русия - не само срещу Украйна, но и срещу ценностите на ЕС

Съюзът се подкрепя Киев "колкото е необходимо", уверява Фон дер Лайен

Припомняме, на 9 октомври, ден след като цистерна се взриви на Керченския мост, ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, включващ и България.

От БСП поискаха българският президент Румен Радев да отговори защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост.

От ГЕРБ направиха аналогия с българската следа в опита за убийство на папа Йоан Павел Втори и казаха, че и тогава името на страната ни е замесено безпричинно, а Бойко Борисов каза, че и пред него папа Йоан Павел е отрекъл участието на страната ни в този атентат.

"Аз, ако съм на мястото на руските служби, ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът, а къде е бил натоварен. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото не може да мине границите, ще се самовзриви някъде", каза Борисов.

От ПП призоваха да бъде отхвърлена българската връзка за взрива на Кримския мост.