Украйна продължава да иска България да ѝ предостави старото си съветско оръжие. Надявам се, че новият парламент ще гласува изпращане на оръжие. Това заяви посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко пред БиТиВи.

Това, което може да даде България на Украйна, са гаубици, ракетни системи, муниции и снаряди, настоя Москаленко. 

Припомняме, ръководителите на девет европейски държави - президентите на Чехия, Естония, Литва, Латвия, Северна Македония, Черна гора, Полша, Румъния и Словакия - призоваха Запада да увеличи военната помощ за Украйна и подкрепиха влизането й в НАТО. Декларацията не бе подкрепена от българския президент Румен Радев.

По думите на Москаленко идеята за ремонт на украинска техника в България не е била реализирана.

При последните удари по Киев вчера са загинали негови съседи. Според Москаленко целта на руските атаки е да бъдат лишени градовете от инфраструктура, да няма топла вода и да бъдат изплашени гражданите на Украйна, за да не се борят срещу агресията. Но и да бъде изплашена европейската общественост. Сега се говори, че това било нещо като отговор за Кримския мост, посочи Москаленко.

Според него е възможно и Русия да е инсценирала взрива на Кримския мостПо негови данни атаките срещу Киев са били планирани още на 3 октомври. Тези удари срещу Киев били продължени главно в Запорожката област, а кликата на Путин иска да направи със Запорожие това, което са направили с Мариупол - тотално разрушаване и унищожаване. Това всичко не би било осъществено, ако в някои столици не се колебаят да предоставят системи на ПВО, каза още посланикът.

Той се надява международната общност да разшири санкциите срещу Русия, както и да предоставят на Украйна отбранителни съоръжения и да се разгледа въпросът за затваряне на небето. Москаленко се надява още Русия максимално да бъде ограничена в икономическо, политическо и военно отношение.

Лиз Тръс иска спешна среща на НАТО за Украйна

Лиз Тръс иска спешна среща на НАТО за Украйна

Това ще каже тя по-късно днес в изявление

Припомняме, че след повече от месец и половина дебати в коалицията и в парламента, едва в началото на май месец депутатите гласуваха решение, с което дават мандат на правителството да окаже помощ на Украйна, но не и военна, а хуманитарна. Спасителен пояс за депутатите бе именно депозирано писмо от посланик Москаленко с искания в шест точки, което дойде след дългата и изненадваща визита на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба у нас.