Два дни след Гергьовден, когато е Деня на Българската армия, в ямболския Музей на бойната слава предлагат уникална възстановка на бойни действия от Втората световна война.

В навечерието на Деня на победата и отбелязването на 70-та годишнина от края на Втората световна война, Ямбол дава възможност да станем съпричастни на битката при с. Габрово (Сръбско) и атаката на 29-ти Ямболски пехотен полк за овладяване на германските позиции в далечния 25 декември 1944 г.

Като естествен декор и „участници" във възстановката ще служат ценните експонати от немска бронетанкова техника, сред които и легендарното щурмово оръдие „Ягдпанцер Л 48". Машините са били на въоръжение в Българската армия по време на бойните действия и в следвоенния период.

В същия ден - 8 май, от 14.00 часа в голямата зала на Община Ямбол ще има дискусия за Втората световна война. От 17:00 часа Гвардейският представителен духов оркестър ще има свое шествие от сградата на община Ямбол до мястото на възстановката в Музея на бойната слава.

Честването на 70-та годишнина от края на Втората световна война продължава на самия 9 май с церемония по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци в кв. „Каргон".