Нашето бъдеще е да се интегрираме здраво със съюзниците си, за да гарантираме общата ни сигурност. Това каза пред журналисти в специализирания учебно-тренировъчен комплекс "Црънча" министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БНТ.

Той присъства заедно с премиера Николай Денков на демонстрация на способности в рамките на учението на Силите за специални операции "Stealth Dagger - 23".

Тагарев си призна, че е изненадан от взаимодействието на български, румънски и американски военнослужещи в малки екипи - как действат заедно и са отработили всички процедури за действие.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов от своя страна заяви, че в последната година в НАТО се работи усилено по планиране за колективната отбрана, насочена към специфични региони. Той обясни, че това е новото в подхода на Алианса по отношение на променената среда за сигурност. Ефтимов уточни, че се обсъжда, освен групиране на България и Румъния по отношение на регионалното командване на специалните сили, също и разполагане на щаб на многонационална дивизия в България, което той предели като "ярка демонстрация на ангажираността на България към колективната и национална сигурност". Началникът на отбраната каза още, че се преценяват ресурсите - хора, техника, въоръжение, комуникации, за да бъде предложена балансирана структура, която да работи ефективно и ефикасно.

Радев настоява във Вахау ЕС и НАТО да гарантират сигурността на европейците

Радев настоява във Вахау ЕС и НАТО да гарантират сигурността на европейците

Недопускането на България и Румъния в Шенгенската зона няма да направи Европа по-сигурна

"Оптимист съм за това, което предстои да направим заедно в изграждането на способности. България е изправена пред същите опасности, пред които и НАТО", коментира командирът на Командването на Специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Антонио Флетчър. Той очаква с нетърпение изграждането на морски компонент на специалните сили за тактически операции.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев посочи, че бъдещето на Българската армия и в частност на СКСО е в развитието на по-големи възможности в оперативна съвместимост със Силите за специални операции на НАТО. По думите му СКСО е готово да изпълни поставените задачи с наличните сили и средства, с подкрепата на държавата и с реализирането в ускорени темпове на няколко важни проекта и леко увеличение в личния състав.

Всеки ден подобряваме оперативните способности на българските специални сили да планират и изпълняват реални операции, когато се наложи, изтъкна Явор Матеев.