Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите да приемат в рамките на един час точката от дневния ред на заседанието на Министерския съвет, отнасяща се за републиканските пътища, за които се събират винетни такси.

"Вадим от обхвата София и Варна. С останалите общини сме в диалог, ще ги решим и тях", каза Борисов в началото на правителственото заседание, след като се върна от изслушване в парламента за тол системата.

С министрите бе обсъдено, че правителството отпуска 10.4 млн.лв. за противоградни ракети, а земеделският министър Десислава Танева каза, че са преведени 76 млн. лв. на тютюнопроизводителите.

Освобождават районите край големи общини от винетна такса

Освобождават районите край големи общини от винетна такса

Общините ще поемат ремонта на пътищата без винетки

Техни представители бяха в Министерския съвет и благодариха на правителството и премиера, като отбелязаха, че Борисов никога не дели хората на "мюсюлмани и други".

В парламента пък регионалният министър Петя Аврамова заяви, че една след като АПИ обработи всички искания, ще предоставят информация за допълнителните километри, освободени от винетна такса.

До този момент са извадени 115 км пътни отсечки на Столична община и 40 км на община Варна. В първата община влизат Софийската скоростна тангента и Софийският скоростен път, но за там ще се заплаща тол такса. "Ние сме категорични, че тези пътни отсечки няма да бъдат освободени от тол такси", заяви Аврамова.

Двете общини обаче поемат ангажимента да участват в поддръжката на тези пътни отсечки. Има 14 подадени заявления.

В участъците около София попадат още отсечките София - Владая, София - Долни Богров - Горни Богров - Елешница, София - с. Пролеша, пътят от Софийския околовръстен път до Нови Искър. Винетка няма да е необходима за пътя София - Волуяк, Кокаляне - Долни Пасарел, Софийски околовръстен път - Панчарево, за двата третокласни пътя София - Банкя, както и за отсечката от Софийския околовръстен път в района на кв. Суходол до автомагистрала "Струма" при пътния възел за Мало Бучино.

В отсечките около Варна, за които няма да е необходима винетка, попадат: участък от АМ "Хемус" до пътен възел "Летище"; участък от пътя Варна - Русе до отбивката за пречиствателната станция Варна; два участъка от пътя Бургас - Варна - Дуранкулак между обръщана след отбивката за пречиствателна станция "Златни пясъци", к.к. Златни пясъци, к.к. Св. Св. Константин и Елена и Варна и между кв. "Аспарухово" и разклона за местността "Кантара"; участък от третокласния път Оброчище - Кичево от Варна до разклона за CO "Добрева чешма"; участък от третокласния път Девня - Варна от Варна до с. Казашко; и участък от третокласния път Провадия - Дългопол от Варна до с. Константиново.

Петя Аврамова обясни, че обхватът на винетната система са пътища извън урбанизираните територии, приет е 2005 г. и не е променян, т.е. пътища не са вадени, а само са добавяни новоизградени пътни отсечки.

Петя Аврамова е убедена в две неща - че голяма част от хората и до този момент, а и след това са пътували с винетка.

Припомняме, на 18 февруари жители на Нови Искър излязоха на протест заради информацията, че трябва да плащат при пътуване до София. Те се готвеха да протестират и на следващия ден.

По тази причина на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов влезе бесен заради "номерцата" на Пътната агенция с винетките и нареди на шефа на АПИ да вика по площадите като глашатай, че винетки няма да има.

По-късно стана ясно, че по разпореждане на Борисов всички общини, които се намират в близост до общинския център на дадено населено място и искат да бъдат освободени от обхвата на платената пътна мрежа и съответно от плащане на винетна такса, ще бъдат освободени от нея.

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Премиерът можел да се разправи с всеки за един следобед