Мораториумът е неприятен факт, защото каквото и да се направи, потребителят плаща накрая. Това заяви пред Валентин Николов, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и по-рано началник в АЕЦ "Козлодуй".

Повод за думите му е приетият мораториум върху цените на тока, парното и водата.

Думите на Николов са в отговор на уверението на премиера Кирил Петков, че няма да има страшни сценарии след мораториума и цените няма да скочат до небето. Според Николов това становище е: "добро пожелание".

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Според него трябва да се действа, докато има екстремни цени

"Сега са само пожелания. Имам чувството, че властта още не може да разбере, че е управляваща, че е в предизборна кампания и пожелава, анализира. Много добре звучи, но нещата искат действия", подчерта Николов.

"Никой да не си прави илюзията, че ще му плати някой отвънка - някоя друга държава, някоя фирма или който е да е. Винаги потребителят плаща накрая всичките глупости, които могат да бъдат натворени, докато се случи това. В момента потребителят не може да усети цената на това, което е направено в Народното събрание, но то цъка като бомба. Рано или късно ще го плати", каза Николов.

До края на седмицата обявяват мерките за битовите абонати, засегнати от кризата с тока

До края на седмицата обявяват мерките за битовите абонати, засегнати от кризата с тока

Справедлива компенсация за всеки битов абонат обеща Каримански

В Плана за възстановяване е записано, че през настоящата 2022 година пазарът на електроенергия ще бъде либерализиран изцяло, уточни той. "Тогава вече ще бъде съвсем различно ценообразуването, но ще бъде пазарно", заяви Валентин Николов.

Според Николов Европейската комисия внимателно наблюдава мораториума, "забавя, но не забравя" и рано или късно ще усетим последващи действия, които ще ни напомнят за този мораториум.

"Цената на електрическата енергия трябва да си остане пазарна. Цената и на потребителите трябва да е що-годе пазарна", допълни Валентин Николов.

Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока

Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока

Налагането на мораториум било най-лесният път