За това, което се случва по пътищата, има много други отговорни институции преди МВР. Тази позиция изрази в кулоарите на парламента вътрешният министър Валентин Радев за войната по пътищата. Не може ведомството да праща полицаи на всяка отсечка, други мерки са нужни, каза той.

9 души загинаха при катастрофа на автобус и камион на пътя София-Варна
Обновена

9 души загинаха при катастрофа на автобус и камион на пътя София-Варна

В инцидента са пострадали около 20 души

Отговорност носят институциите, в чиито ресор е състоянието на пътищата. Отговорност носят и тези, които подготвят водачите. Радев настоява всеки да си поеме отговорността, като включително заяви, че това е и въпрос на възпитание.

Трета тежка катастрофа край Ловеч в рамките на два дни

Трета тежка катастрофа край Ловеч в рамките на два дни

В инцидента е загинала една жена

Тази отговорност е обща, категоричен е МВР шефът. Само за миналата седмица загиналите на пътя са 31.

По думите му няма завишаване на убийствата. Няма нещо, което да е тенденция, изтъкна силовият министър в отговор на въпрос дали МВР има данни за увеличаване на престъпността в последно време.

Припомняме, че вчера, шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски коментира, "ние сме един основен фактор, който може да повлияе чрез контрола, но няма как на всеки завой, на всеки километър, на всеки участък, където стават тежки катастрофи, да има постоянно полицейско присъствие".

Пътната полиция зове всички да помагат с войната по пътищата

Пътната полиция зове всички да помагат с войната по пътищата

Няма как на всеки завой, на всеки километър, на всеки участък, да има постоянно полицейско присъствие

"Статистика показва, че 96% от катастрофите стават по вина на водачите.Основният фактор, който влияе на пътно-транспортната обстановка това е поведението на водача на пътя, но то се изгражда през годините преди той да е станал водач. След това стигаме до обучението, което не е на необходимото ниво - има и хора, които не ги обучават както трябва", обясни шефът на "Пътна полиция".

"Предлагат се шофьорски курсове за 300 лв., което е нереална цена, за да се проведе курс по всички правила и изисквания. Това са курсове, които се провеждат фиктивно и тези хора излизат необучени. След това излизат на пътя и се вижда какво се случва, каза още шефът на "Пътна полиция", допълни комисар Рановски.

56 жертви на пътя от началото на ноември

56 жертви на пътя от началото на ноември

Над 500 са били ранени при общо 409 катастрофи