Отново мерки за войната по пътищата, планират МВР, разчитат и на други отговорни институции. Неправилното изпреварване, навлизането в лентата за насрещно движение и превишената скорост са основните причини за тежките катастрофи през последните дни от 16 ноември насам, коментира пред БНТ шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски.

"Няма толкова много полицаи и всички участници в движението трябва да разберат, че МВР не е единствената институция, която може да влияе на пътно-транспортната обстановка в страната", обясни комисар Рановски. МВР е част от институциите, които влияят. Контролните органи са не само в МВР, а и в ИА "Автомобилна администрация" и АПИ. 

56 жертви на пътя от началото на ноември

56 жертви на пътя от началото на ноември

Над 500 са били ранени при общо 409 катастрофи

"Ние сме един основен фактор, който може да повлияе чрез контрола, но няма как на всеки завой, на всеки километър, на всеки участък, където стават тежки катастрофи, да има постоянно полицейско присъствие. Това, което ние предприемаме, с контрола, който осъществяваме, с това, че налагаме близо 1 млн. санкции годишно ние вършим дейност, която влияе на водачите, но не сме единствените, които можем да им повлияем", допълни Рановски.

Полицаите слагат камери в цивилни коли, обясни Младен Маринов

Полицаите слагат камери в цивилни коли, обясни Младен Маринов

Усилените патрули са временна мярка, обясни главсекът на МВР

"Статистика показва, че 96% от катастрофите стават по вина на водачите. Основният фактор, който влияе на пътно-транспортната обстановка това е поведението на водача на пътя, но то се изгражда през годините преди той да е станал водач. След това стигаме до обучението, което не е на необходимото ниво - има и хора, които не ги обучават както трябва", обясни шефът на "Пътна полиция".

"Предлагат се шофьорски курсове за 300 лв., което е нереална цена, за да се проведе курс по всички правила и изисквания. Това са курсове, които се провеждат фиктивно и тези хора излизат необучени. След това излизат на пътя и се вижда какво се случва, каза още шефът на "Пътна полиция", допълни комисар Рановски.

9 души загинаха при катастрофа на автобус и камион на пътя София-Варна
Обновена

9 души загинаха при катастрофа на автобус и камион на пътя София-Варна

В инцидента са пострадали около 20 души

Към момента Рановски обясни, че разполагат с 24 стационарни и 148 мобилни камери. Има сключен договор за доставка на нови 28 преносими камери. Текат сроковете за тази доставка и се надяват преди Нова година да бъдат доставени и да бъдат пуснати в употреба. Текат и процедури за допълнителни 56 преносими и 15 стационарни камери.