Има закон, който не се прилага ефективно. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов след среща в парламента с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов, на която от партията са съобщили за изборни нарушения на евровота от 26 май 2019 г.

Купуват се гласове масово. Най-показателният пример са резултатите за ДПС в Северозападна България, каза Симеонов и даде пример с шеста секция в Малорад, където от 300 възможни гласа 158 са за ДПС. 

"На изборите за европейски парламент циганите от Малорад са избрали точно листата на ДПС - вероятно по идейни убеждения. Това се повтаря и в 27-ма секция във Галиче, и в Бутан - 23-та секция. Това са цигански гласове, проследили сме цялата схема за плащане. Плащането става или в кафене, или в магазин. В по-големите градове като Дупница става или в заложните къщи, или в кафенета", заяви Симеонов.

Симеонов обеща да предостави конкретни сигнали сега на главния прокурор Сотир Цацаров, за да се вземат мерки срещу купуване и продаване на гласове на местните избори.

При местния вот това престъпление е най-мащабно. Не стигнахме до единомислие за нови законови промени. През 2015 г. Изборният кодекс беше променен, беше въведена координацията между полицията и прокуратурата - съвместни щабове, които да действат преди и в деня на изборите, оповестяване на телефони на прокурори, но няма резултат, каза Валери Симеонов.

Запитан за коалиция в Пловдив с ВМРО и издигане на кандидатурата на предишния пловдивски кмет Славчо Атанасов, Симеонов не даде ясен отговор. С много други партии бихме се явили на местния вот. Не мога да коментирам информация, която научавам от медиите. Благодаря за доверието към нашия кандидат, изборът е правилен, каза Валери Симеонов. 

Симеонов не вярва на машините - в НС не му върнали ресто

Симеонов не вярва на машините - в НС не му върнали ресто

След дебати отмяната на машинния вот мина с гласовете на 122 депутати, 96 против, 1 въздържал се

Той обясни, че на срещата в парламента вътрешният министър Младен Маринов му е връчил заповед, с която МВР упълномощаване на лицата, които да издават актовете и констативните протоколи, както и наказателните постановления. Заповедта е по прилагане на Закона за защита от шума в околна среда.

След този документ няма пречка полицейските управления в цялата страна да изземат озвучителни уредби на цигански сватби, да спират озвучаване, да запечатват заведения, каза Симеонов.

По думите му над 80% от сигналите на спешния телефон 112 вече не са от шумни заведения, а от цигански сватби, кръщенета и всякакви форми на улично озвучаване.

Обсъдили сме как да не се стига до побоя над полицаи и трошене на патрулки - да се мобилизира жандармерия, за да може ударът да е еднократен, каза Симеонов.