Днес ще бъде още един загубен ден за българския парламент, включи се в споровете за машинния вот Валери Симеонов.

Вълнения и вот на недоверие прогнозира той след местния вот. Това най-вероятно ще стане, ако вкараме машините, посочи лидерът на НФСБ. На местния вот машинното гласуване щяло да е неудобно и сложно. Ще се забави изборният процес, смята Симеонов.

Машинното гласуване било наложено от реформаторите и било въпрос на сделка, заяви Валери Симеонов. Тогава БСП били против.

Депутатите се заеха да отменят машинното гласуване
Обновена

Депутатите се заеха да отменят машинното гласуване

На извънредното заседание събраха кворум

Машинното гласуване ще утежни безсмислено бюджета, категоричен бе патриотът. Той обвини герберите в популизъм.

Държавата и държавността ще отидат по дяволите, притеснен е Валери Симеонов. Никой не може да ме убеди, че една машина не може да бъде манипулирана, заяви той и даде пример с това, че пуснал един лев в машината за кафе в парламента, кафето струва 40 стотинки, но машината не му върнала ресто. 

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Омбудсманът посочи виновника за скъпото машинно гласуване - ЦИК

Изборите не се манипулират, изборите се печелят, още преди избирателят да е влязъл в секцията, разкри лидерът на НФСБ. Той вижда решение в машинен вот с пръстов отпечатък. Иначе той е за тотална отмяна на машинния вот.

Проблемът е, че голяма част от хората в тази зала са перманентно офлайн, захапа социалистът Явор Божанков. Машините не могат да се хакнат, категоричен бе той. Това не са плочки, слънцето да ги нагъне, подчерта социалистът.

Според него се бъркало машинно гласуване с електронно, затова и депутатите се притеснявали от хакерска атака.

И ГЕРБ страдали от недействителните бюлетини, както сподели герберът Александър Ненков. Партията му никога не е била радетел на машинното гласуване. Изборният процес вместо да става по-лесен, той става по-труден, подчерта той.

След дебатите отмяната на машинния вот мина с гласовете на 122 депутати, 96 против, 1 "въздържал се".

Валери Симеонов не се сърди за ветото на президента, който лесно се подвеждал

Валери Симеонов не се сърди за ветото на президента, който лесно се подвеждал

НФСБ ще гласуват против ветото на държавния глава

Припомняме, във вторник миналата седмица от ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс, с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението се подкрепя и от "Воля". Като аргумент за това бяха изложени сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена.

ГЕРБ се опряха на доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент, в който се посочват много грешки, нуждата от корекции на СИК и цената от 60 лв. на машинен глас.