Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е поискал от служебния министър на външните работи Ради Найденов да отзове Надежда Нейнски от длъжността посланик на Република България в югоизточната ни съседка. Искането е отправено по време на среща между представители на партията и първия дипломат, съобщават от НФСБ.

"Надежда Нейнски е използвала поста си на посланик в Анкара, за да разпрати писма до всички изселнически организации от всякакъв калибър и характер, за да ги убеждава, че трябва да поискат откриването на максималния брой секции", посочва Валери Симеонов. Той уточнява, че това не е нейно задължение. Достатъчно било да се изнесе информация така, както се изнася за всички останали държави в Европейския съюз и извън него. Симеонов е убеден, че Нейнски съвсем съзнателно е искала от изселническите организации да подават заявления.

Представителите на НФСБ се срещнаха със служебния външен министър по повод организацията на предстоящите предсрочни избори на 26 март в чужбина и опасността от манипулации в Турция. Патриотите са поставили въпроса за броя на секциите в Турция, тъй като се опасяват, че те пак ще бъдат максималния брой 35, въпреки че в закона са заложили до 35.

След срещата Валери Симеонов коментира, че на всички е ясно, че в Турция се извършват мащабни манипулации, хората не разбират български език и не знаят за какво гласуват. Това се извършвало под командата на изселническите организации. Чрез техните гласове се манипулирали изборите в България.

На срещата Симеонов е поставил въпроса да бъдат инструктирани служителите на МВнР декларациите за гласуване извън избирателния списък задължително да се попълват вътре в секциите пред комисията, което досега беше грубо нарушавано.

"Сега като има машинки, на които по-бързо ще се гласува, очаквайте по 4-5 хиляди гласа от секция", предупреди той.