От Демократична България настояват външни експерти да направят независима проверка на причините за срива на Търговския регистър, се казва в позиция на новото дясно обединение.

Търговският регистър се срина

Търговският регистър се срина

Техническият проблем ще бъде отстранен за най-малко 8 часа

Те искат да знаят причините за възникналата безпрецедентна ситуация и дали сривът на регистъра е в резултат на умишлени действия. Необходимо е също да бъде проверено, доколко възникналият проблем не е довел до загуба или манипулиране на данни относно обстоятелства, вписани в Търговския регистър.

Съпредседателите на ДБ настояват и за гаранции за прозрачност и независимост от страна на Европейската комисия. В подобен формат на проверка следва да бъдат привлечени независими експерти от авторитетни и доказани компании в IT сектора, както и експерти от научно-изследователски институции със съответната експертиза, предвиждат сините. Те очакват обстойно и обосновано да бъдат посочени техническите причини, довели до срива на регистъра и невъзможността той да функционира дни наред.

"Функционирането на Търговски регистър в електронен формат е предмет на обща европейска уредба, за спазването на която отговаря Европейската комисия. Подобен ред на проверка относно причините за и последиците от срива на Търговския регистър според нас е наложителна и предвид на това, че един значителен кръг от търговски дружества са собственост на или в тях има участие на граждани и правни субекти от други държави от ЕС, а от друга страна, много български компании работят активно с дружества в други държави от общия европейски пазар", пишат от Демократична България.

Вече две седмици частноправните субекти и гражданския оборот са в безпрецедентна ситуация. Търговският регистър на Република България не функционира поради пълен технологичен срив, като по този начин се нарушава нормалното протичане на търговските отношения. Препятства се упражняването на правата на частните субекти и се създават предпоставки за засягане на правната сигурност, обобщават ситуацията от ДБ като не подминават, че няколкото обявени от правителството срокове за възстановяване на функционирането на Търговския регистър (ТР) бяха пропуснати.

По мнението на сините вече две седмици правителството на Република България не дава адекватно обяснение за естеството на аварията и какви конкретни действия за нейното възстановяване се предприемат. Изпълнителната власт не дава конкретни и обосновани гаранции, че информацията ще бъде възстановена в пълнота и всякаква манипулация ще бъде изключена, а евентуалните опити за такава- санкционирани. Правителството не оценява щетите и не коментира тяхното компенсиране.

Габриела Козарева поема Агенцията по вписванията

Габриела Козарева поема Агенцията по вписванията

Търговският регистър продължава да е в криза

От дясното обединение са притеснени, че на мястото на подалата оставка директорка на Агенция по вписванията Зорница Даскалова веднага е назначена чисто партийна креатура Габриела Козарева. От ДБ са убедени, че тя не разполага с никаква компетентност за мениджмънт на подобна агенция или в областта на електронното управление.

Те мотивират мнението си, че нито от биографията на новата изпълнителна директорка, нито от нейни публични изявления, каквито няма, следва, че тя разполага с каквато и да било визия за справянето с аварията в ТР и кризата на търговския оборот в България.

От обединението изтъкват, че предложението Козарева да бъде назначена на поста идва от партия "Атака", които симпатизират на Путин в отношенията НАТО-Русия и ЕС-Русия, а и България-Русия. Председателят на партията работи за признаване на анексирането и последвалия незаконен референдум в Крим.

Въпреки, че следствените органи бяха сезирани по случая, през изтеклите две седмици те не са обявили никаква информация и не са оповестили никакви конкретни свои действия, с които да се гарантира, че информацията ще бъде възстановена и опазена в пълнота, притеснени са от ДБ.

Органите на прокуратурата и МВР не се ползват с необходимото доверие, за да се гарантира, че единствено чрез техните действия може да бъде извършено обективното, компетентно и безпристрастно изясняване на причините за и последиците от срива на Търговския регистър, пише в позицията на обединението.

Въвеждането и поддържането на Търговски регистър в електронен формат е предмет на правна уредба не само в собственото ни законодателство. Този формат на регистрация и гарантиране на публичност на определени обстоятелства, свързани с търговските дружества и оборот, е задължение, което Република България има като член на Европейския съюз.

В правото на ЕС са установени общи за всички държави членки правила относно поддържането на електронен регистър за търговските дружества и гарантирането на публичен достъп до информация за тях, които целят да защитят интересите на съдружниците и на трети лица с оглед осъществяването на търговска дейност в отделните държави от ЕС и с оглед упражняване на свобода на установяване от гражданите и правните субекти на ЕС между отделните държави членки на Съюза.

Първа директива за дружественото право (2009/101/EC) изисква от държавите да поддържат система за публикуване на (минимално определени в директивата) обстоятелства и документи (за капиталови дружества), т.е. търговски регистър. По правото на ЕС и към всеки европейски гражданин, българското правителство дължи да осигури:

- цялата информация относно статута на дружествата да се съхранява и да е достъпна в електронна форма (информация от преди 2006 — може да се съхранява и на хартия, но при поискване трябва да се конвертира в електронна форма и да се предостави така);

- заявления и документи до ТР да може да се подават по електронен път;

- базата данни да е достъпна чрез централна електронна платформа.

Достъпността и коректността на тази информация е въпрос на сигурност на европейския търговски оборот. Несъмнено, това е въпрос и на общоевропейската киберсигурност.

Този инцидент повдига сериозни въпроси за способността на правителството да отговори на изискванията, свързани с постигането на критериите за макроикономически баланс и конвергенция. В контекста на заявеното намерение за присъединяване към Еврозоната, българското правителство пое редица ангажименти за институционални реформи и оздравяване на финансовия сектор, пишат от Демократична България.

За целта се планира провеждането на нови стрес-тестове на редица банкови и небанкови финансови институции. Не е ясно как всички тези ангажименти биха могли да бъдат изпълнени без да има гарантирана сигурност на информацията в ТР и да бъдат елиминирани всички съмнения във възможността тя да е била манипулирана, пишат от ДБ.

Припомняме, че Търговският регистър се срина във вторник, 10 август 2018 г. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

На 16 август бившият вече директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заяви че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща."

На следващия ден - 17 август, се състоя среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена предварително, като и до този момент няма яснота по темите на разговора.

Вчера премиерът Бойко Борисов изказа недоволството си от ръководствотона Агенцията по вписванията заради продължаващия от 10 август срив на Търговския регистър. Борисов обаче заяви, че смяна на ръководството и уволнения няма да има, докато кризата не се овладее.

Въпреки изказаните опасения и критики и до този момент няма ясна информация на какво се дължи срива в най-важния за функционирането на икономиката регистър. Вицепремиерът Томислав Дончев настоя, че виновни за кризата има, като това включва и вина по неизпълнение на задължения и отговорности.

От "Правосъдие за всеки" настояха да бъде поета реална отговорност за ситуацията.