Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подкрепя назначаването на Габриела Козарева за директор на Агенцията по вписванията и не разбира интригите, които са се завъртели около името й.

Това се посочва в изявление на Сидеров, разпространено от пресцентъра на партията до медиите, след като тази сутрин от НФСБ заявиха, че назначението е на "Атака" и е през "задния вход", т.е. не е съгласувано с коалиционните партньори.

НФСБ скочи на кадруването през "задния вход" на "Атака"

НФСБ скочи на кадруването през "задния вход" на "Атака"

Назначението на Козарева не е обсъждано

Волен Сидеров подкрепя кандидатурата, тъй като "Козарева е доказан специалист и не е партиен активист на никоя партия". "Държавната администрация има остра нужда от такива кадри", се казва в изявлението.

Сидеров заявява и че Козарева е назначена по негово предложение, съгласувано с премиера Бойко Борисов. Точно по същия начин е станало и назначението на ген. Кирил Войнов за временно изпълняващ функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) - по предложение на Валери Симеонов.

"В случая "Козарева" няма никакви основания за обструкции, освен ако някой политик, държавник или член на правителството се страхува, че от Агенцията по вписванията могат да станат ясни данни за негово участие във фирми и конфликт на интереси. Но това е негов проблем и не е повод за коалиционни интриги", заявява Волен Сидеров.

Припомняме, Габриела Козарева бе назначена със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева на 20 август 2018 г., на поста изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, след като от 10 август Търговският регистър се срина и от тогава системата е в колапс.

Назначението стана след като предишният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставката си, провокирана от изказаното недоволство от работата й на премиера Бойко Борисов. Преди това Зорница Даскалова нямаше намерение да подава оставка.

Към днешна дата - 23 август - Търговският регистър продължава да не работи, след като първоначално бе обявено, че кризата ще бъде преодоляна за един ден, после срокът за преодоляване на техническите затруднения беше удължаван съответно на три дни, седмица и др.

Вчера, сряда, 22 август, системата на Търговския регистър трябваше да бъде напълно възстановена. По време на обсъждането на проблема на извънредното заседание на парламента във вторник премиерът Борисов обяви нов срок - до края на седмицата.