Възстановена е базата данни на Търговския регистър до 6 юни 2018 до 12 часа, а сега вече и към 17 юли 2018 тг. В ход е възстановяване на данните за август.
Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента по време на извънредното заседание, свикано по искане на БСП заради срива на Търговския регистър и фалита на застрахователното дружество "Олимпик".

Търговският регистър се срина

Търговският регистър се срина

Техническият проблем ще бъде отстранен за най-малко 8 часа

Премиерът отчете, че успешно се изтеглят данните от дефектиралите дискове и е възстановена и информацията за Годишните финансови отчети.

Проблемите бяха ясни още първите 24 часа след срива на базата данни, заяви Борисов в отговор на въпроси на депутата от БСП Крум Зарков: "Как се стигна до срива в ТР? Каква е причината за него."

Зарков попита и кои са отговорните лица (за срива на ТР - б.р.) и има ли опит с оставката на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова те да бъдат прикрити", но не получи ясен отговор.

Резервните копия се съхраняват в самата администрация. Наличието на резервно копие е от ключово значение, каза Борисов.

Занижен контрол сринал Търговския регистър

Занижен контрол сринал Търговския регистър

Според специалиста по киберсигурност Ясен Танев

Борисов описа какво е станало при срива на Търговския регистър. Към 10 август са предявени действия за възстановяване. Пренареждат дисковете в конфигурацията успешно, но базата данни не ги чете, обясни премиерът как се е стигнало до срива на мащабната база данни.
Според него е потърсена помощ от всички фирми, поддържащи данните, както и външни консултанти. И от Япония сме довели специалист, защити се Борисов като допълни, че и от компанията, производител на устройствата, са изпратени специалисти.

Първият доклад от IT специалисти показва, че има хардуерен срив на базата данни на Търговския регистър и е задействан е авариен план. Сформиран е щаб с участието на ДАНС, ДАЕУ и др. експерти. Предприема се възстановяване на базата данни и от ленти, заяви Борисов.

"И трите направления стъпват за стриктни срокове за възстановяване. Кризата е преодоляна", твърди премиерът.

Той обеща, че усилията по възстановяване на базата данни няма да спрат в сряда. Помолиха натиска върху специалистите да не е толкова голям, заяви той.

Премиерът отчете, че правосъдното министерство е било предупредено за потенциални проблеми от 26 септември 2017 г. с аналитичен доклад. Препоръчани са стабилни мерки, които преповтарят одита от Информационно обслужване. Агенцията по вписвания е сключила договор с Телеринг. Парите за изпълнение на тези мерки са осигурени в края на 2017 г., каза Борисов.

По думите му, до 31 август административните органи трябва да разработят процедури за данни и регистри. Ще се работи за защита на данни и регистри за критичната инфраструктура - надграждане на съществуващата инфраструктура, поддържане на резервни копия и увеличаване персоналния капацитет на единната информационна съобщителна мрежа и разработване на административните органи по процедури.

От Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) до 3 септември трябва да анализират потенциалните рискове и на свързаността на първичните регистри, обясни премиерът.

Той предупреди, че сега сривът е заради скапване на дисковете, но ще бъдем подложени и на хакерски атаки. Приемам вината, важното е да не допуснем срив в други системи. Имаше разработка "Червей", бяха се опитали информацията да преточат на още един диск. Това е моментът да се защитим от подобни зловредни влияния в бъдеще, каза Борисов на финала на своето изказване.

Малко след това премиерът беше призован от депутат на БСП да остане в залата. "Аз съм в залата от един часа (следобед), а вие давахте трибунка", отговори Борисов, като се възмути от това, че докато дискусията тече, депутатите от БСП дават брифинг за журналистите, а след това искат отговори, които вече са прозвучали в пленарна зала.

От месеци в Търговския регистър знаят за възможен срив

От месеци в Търговския регистър знаят за възможен срив

Сметната палата не може тази година на направи одит

Минута след като премиерът Бойко Борисов си тръгна от пленарната зала, за да даде изявление пред журналистите, лидерът на БСП Корнелия Нинова започна с думите, че тъкмо е щяла да го похвали, че е останал толкова дълго в парламента и той си е тръгнал.

Търговският регистър подава данни към RegiX

Търговският регистър подава данни към RegiX

Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра

Нинова зачете конкретни неща от управленската програма на ГЕРБ и обвини управляващата партия, че не ги спазва. Излъгахте българските избиратели. Никой не каза на българското общество и на българските граждани колко загуби българският бизнес, загуби ли хазната от срива на Търговския регистър. Това трябваше да е днешното обсъждане, допълни Нинова.

Лидерът на опозицията очаква, че когато стигне в МС премиерът ще уволни шефа на Инспектората към министерството на правосъдието, който е оневинил шефа на Агенцията по вписванията. Това стана ясно от изказването на правосъдния министър Цецка Цачева, че е имало доклад, който е сигнализирал за нередности в Агенцията по вписванията, но от Инспектората са обяснили, че няма проблем.

Смятам, че има два големи проблема и те са съществени за системите в България. Първият е липсата на доверие. Вторият - който и да ви критикува, вие го нарочвате за саботьор, обобщи Нинова.

Хората не ви вярват. Единственото решение на основните проблеми в държавата щеше да бъде, ако Борисов бе хвърлил оставката на правителството, каза лидерът на опозицията.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с правосъдния министър Цецка Цачева бе доведен в пленарна зала от премиера, видя грешката в срива на Търговския регистър (ТР) в технически дефект или лоша конфигурация на системата.

Самото записващо устройство, което е носителят на информация, е съхранено и не е изгоряло. Дори и да не се беше съхранила информацията, Търговският регистър има електронен архив, с който записите отново щяха да бъдат възстановени, отбеляза Дончев.

Виновни за случилото се има и те ще понесат своята отговорност, категоричен бе той и добави, че трябва да отделят повече средства за киберсигурност и електронно управление.

Припомняме, че Търговският регистър се срина във вторник, 10 август 2018 г. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

На 16 август бившият вече директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заяви че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща."

На следващия ден - 17 август, се състоя среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена предварително, като и до този момент няма яснота по темите на разговора.

Вчера премиерът Бойко Борисов изказа недоволството си от ръководството на Агенцията по вписванията заради продължаващия от 10 август срив на Търговския регистър. Борисов обаче заяви, че смяна на ръководството и уволнения няма да има, докато кризата не се овладее.

Въпреки изказаните опасения и критики и до този момент няма ясна информация на какво се дължи срива в най-важния за функционирането на икономиката регистър. Вицепремиерът Томислав Дончев настоя, че виновни за кризата има, като това включва и вина по неизпълнение на задължения и отговорности.

От "Правосъдие за всеки" настояха да бъде поета реална отговорност за ситуацията.