Не можем да кажем, че има споразумение със семействата на заразените деца, докато те самите не го обявят.

Това заяви говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев в предаването „Седмицата" на Дарик радио.

Той допълни, че официалната българска позиция, че страната ни не дължи компенсации на семействата, тъй като сестрите са невинни, остава непроменена.  

Цанчев заяви, че не може да коментира информацията на вестник „Фигаро", че семействата ще получат компенсации в размер на 400 милиона долара.

Българската държава не е страна по тези преговори. Споразумението с роднините на децата ще бъде подписано от либийци. България няма да плаща кеш каквото и да било." - допълни говорителят на МВнР, като поясни, че преговорите се водят между семействата и фондация „Кадафи".

Документът няма да бъде подписван от представители на България или на Европейския съюз.

Цанчев напомни, участието на България в подпомагането на заразените деца се договаря от неправителствения фонд в тяхна подкрепа, ръководен от пловдивския кмет Иван Чомаков и директора на БТА Максим Минчев.     

Според говорителя на МВнР, ако в действителност става дума за 400 милиона долара, които от гледна точка на Либия са компенсации, а от гледна точка на България - хуманитарна помощ, такава сума не може да бъде изплатена от българския  фонд за солидарност със заразените деца. Вероятно става дума и за други източници, но българските официални институции нямат информация по този въпрос.