Трябва да се отбележи, че темата за т. нар. македонско малцинство у нас дойде не от Република Македония, а дойде от едно предложение на малка група депутати в Европейския парламент. Аз държа да отбележа, че в досегашните доклади никога не е било споменавано, че в каквато и да било форма България има проблеми с изпълняването на политическите критерии. Политическите критерии включват и тази тематика, която се опитва по някакъв начин да бъде привнесена сега от тази малка група депутати
            Димитър Цанчев

В България няма малцинства и върху страната ни не е упражняван външен натиск по този въпрос, каза говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев, цитиран от БНР.

Това стана на редовния брифинг, на който Цанчев коментира изказването на македонския външен министър Антонио Милошовски в Брюксел.
Там той заяви, че в Европа няма страна, в която да няма малцинства, а защитата на правата им е част от спазването на стандартите в областта на човешките права.
Македония е добър пример по отношение на политиката си с малцинствата, бе мнението на Милошовски след срещата му с еврокомисаря по разширяването Оли Рен тази седмица.

В отговор на това говорителят на Външно министерство Димитър Цанчев отново заяви, че позицията на България е пределно ясна и няма нужда да бъде припомняна отново.

Засега българската външна политика не предвижда да предприема каквито и да било конкретни мерки, свързани пряко или косвено с проблема, стана ясно още от брифинга на говорителя на Външно министерство Димитър Цанчев.