Не изключвам в скоро време срещу мен да се появят нови компромати. Това заяви в студиото на БиТиВи шефът на Митниците Ваньо Танов.

Той поясни, че тези компромати може да свързани с проверка, която е започнала срещу голяма фирма в областта на горивата. Танов отказа да назове нейното име, но допълни, че работната група, заела се със случая, ще има повече яснота до края на седмицата.

Шефът на Митниците е категоричен, че не „очаква да има проблем от гледа точка на ръководството на държавата, но може да има нови компромати срещу него, тъй като доста от фирмите с акцизни стоки имат натрупана финансова мощ, която могат да използват в компрометиране, да смъкват важни и отговорни постове, от които зависи дали да продължи тази схема."

Танов изрази искрено съжаление, че преди време в цялата тази схема с компроматите е замесен и синът му. „Според мен това е външна поръчка, от хора които са заинтересовани да бъде ударен шефът на Митниците", поясни още той и допълни: „Аз няма с какво аз да бъда компрометиран, защото знам как е минал моят живот и че не съм отстъпвал от морала. Затова те прецениха, че трябва да се търси в мои близки хора и явно синът ми е бил подходящ."

Шефът на Митниците „заподозря", че зад тези атаки стоят босове на контрабанда, които са свързани с акцизни стоки и които бяха сериозно ударени чрез затварянето на определени канали. „Освен това ние направихме и доста законодателни промени, има сериозно осветляване и то в условията на криза", каза още той. В допълнение Танов съобщи, че за последната седмица са задържани по границите 3 хиляди мастербокса цигари.

Танов изтъкна и че според него МВР трябва да се занимават с известните на всички ни продавачи на контрабандни цигари по пазарите, а с едрите босове - ГДБОП. Той е категоричен обаче, че с контрабандата на цигари в страната ни се стимулира изключително много.

Ако се надяваме, че няма да има нито една кутия, която да се продава на Женския пазар - няма такава държава, категоричен е Танов.

Той отрече да има натиск върху него, за да се „пропускат" определени фирми.  „Да, в последните 20 години това е българска практика и едрият бизнес диктуваше положението в страната. По отношение на едрите риби ние работим, както към всички. Няма натиск върху мен," заяви той и допълни, че всички въпроси обсъжда с министъра на финансите Симеон Дянков и след това се предприемат съответните мерки. Танов сподели, че се радва и на пълната подкрепа на премиера Бойко Борисов.

Той допълни още, че митническите служители полагат максимални усилия, за да се справят с контрабандните канали. „Работата продължава. Аз имам принципи, имам кауза, която продължавам да следвам", подчерта той.

По думите му вече има изградени 6 мобилни групи, които са преминали специално обучение в Балчик. С тяхна помощ митническият шеф се надява от началото на следващата година да могат реално да се противопоставят на контрабандата.

Въпросът обаче не е само в техниката, трябва да има и качествени хора, които да са устойчиви. От 600 човека избрахме 40. Това са нови хора, които досега не са работили в митниците - момчета и момичета, които са се справяли сами в живота.