Посланието към Западните Балкани е ясно - да направят всичко за върховенството на закона. Само така ще има и добър инвестиционен климат. Тази година трябва да промени начина, по който ние извършваме разширяването. Това заяви европейският комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, цитиран от БГНЕС.

Ерокомисарят се срещна днес в София с президента Румен Радев.

"Ние трябва да интегрираме икономически Западните Балкани още преди да се присъединят, за да улесним процеса по интеграция по-късно. Новите членове от Балканите и други региони ще допринесат за ЕС и сътрудничеството в сферата на сигурността и разпространяването на сферата на сигурността и разпространяването на европейската социална система", посочи Вархеи. По думите му Балканите привличат все повече инвестиции. Той допълни, че регионът има добро географско разположение, но липсват основополагащи характеристики за развитие като в Западна Европа, по отношение на инфраструктурата и особено пътните връзки. Вархеи подчерта, че по тази причина са пропуснати възможности и ползи.

Йотова се безпокои ЕС да не обърне гръб на Западните Балкани, гледайки към Украйна

Йотова се безпокои ЕС да не обърне гръб на Западните Балкани, гледайки към Украйна

Вицепрезидентът смята, че има риск балканските страни да се превърнат във втори фронт

Ерокомисарят каза още, че Русия е предизвикала проблеми в три страни в региона, които се стремят към просперитет чрез членството в ЕС."Ние пропуснахме повече от 5 години. Имахме Европейска комисия, която задържа разширяването и това се отрази. Времената обаче се промениха и сега държавите членки имат ясна перспектива и знаят, че е в техен интерес интеграцията на все повече държави в съюза", отбеляза той. Оливер Вархеи посочи също, че дневният ред на срещите на върха включват този процес.

"Стратегията започва с интегрирането на съседните ни страни и трябва да се приспособим към новата реалност. Нека работим за осъществяването на тази стратегия", заяви той.

Европейският комисар изтъкна, че сме свидетели сме на исторически дефицити, по част от които няма никакъв напредък. Според него трябва да се осигурят по-добра свързаност, цифрова икономика и преки инвестиции, за да се разкриват нови работни места. "ЕС трябва да вземе всички решения, големи или малки, за разширяването в посока Западните Балкани", допълни той. Вархеи смята още, че всички държави трябва да са готови за дръзки политически решения. "Хората трябва да видят разликата. Например инфраструктурният железопътен проект Белград-Ниш е на стойност 2,6 млрд. евро инвестиции. Това ще остане в съзнанието на поколенията", обясни Оливер Вархеи.

Радев сигурен, че България ще влезе в Шенген още тази година

Радев сигурен, че България ще влезе в Шенген още тази година

С подкрепата на Унгария и на всички европейски партньори

"Моят подход е, че трябва да сме на терен и да изпълняваме обещанията, въпреки конкуренцията на страни като Китай. Важни сектори са енергетиката, климата, по които се предприемат важни стъпки", отбеляза той.

Еврокомисарът каза още, че имаме добри примери като Албания и реформата в съдебната система, но в общ план пътят е дълъг и има много проблеми за решаване. По думите му върховенството на закона и борбата с корупцията и организираната престъпност са основни елементи от всеки един инвестиционен климат.

Съобщение за изказването на българския държавен глава беше разпространено от пресцентъра на президентството. По думите на Румен Радев България високо цени реакцията на европейските институции и острото осъждане на отказа на Република Северна Македония да допусне евродепутата Андрей Ковачевна своя територия на 6 май. "Очакваме да има такива реакции не само когато са засегнати правата на членове на ЕП, но и на обикновените европейски граждани, на гражданите на РСМ с българско самосъзнание", изтъкна той. Президентът заяви, че само чрез спазването на правата на човека и на принципите на добросъседство Република Северна Македония може да постигне напредък в процеса на европейска интеграция. Вархеи, цитиран от президентството, изрази разбирането на ЕК за значението на откритите въпроси между България и РСМ. Според него ускоряването на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани може да се постигне, само ако е приемлив за всички страни. Еврокомисарят каза също, че Копенхагенските критерии са ясно разписани и недвусмислени и ЕК ще продължи да проследява тяхното изпълнение.

МВнР подканва РСМ да спре провокациите към България

МВнР подканва РСМ да спре провокациите към България

МВнР е разочаровано от решението на властите да не пуснат Андрей Ковачев в страната

В началото на срещата Радев подчерта, че България високо цени активната работа и рационалния подход на ЕК и лично на Оливер Вархеи за ускоряването на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, което държавният ни глава счита за особено важно за гарантиране на стабилността и сигурността на Европа. Той отбеляза, че именно в резултат на ползотворните му срещи с европейския комисар и активната съвместна работа е изработена преговорната рамка за на присъединяването на РСМ към ЕС, при гаранции за защитата на правата на българите в страната и българското културно-историческо наследство. В тази връзка президентът е обезпокоен от липсата на напредък по най-важния според него въпрос, който Радев вижда като задължително условие за начало на преговорите за присъединяване към ЕС - промяна в Конституцията на РСМ и вписването на българите като съставна част от държавотворните народи.

Радев: РСМ да впише българите в конституцията си

Радев: РСМ да впише българите в конституцията си

Президентът присъства на тържествената проверка-заря в Гоце Делчев по повод годишнината от гибелта

"Свидетели сме на засилваща се системна дискриминация, на полицейски, административен и съдебен произвол спрямо българските сдружения, на засилване на престъпления от омраза срещу българите и хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония", подчерта Румен Радев. Той изтъкна, че през последните месеци се извършват системен натиск и посегателства спрямо българите и българските клубове в РСМ. Държавният глава обърна внимание и на приемането на закон с ретроактивно действие за фондациите и гражданските сдружения, на базата на който са закрити само два български клуба от 17 000 неправителствени организации в страната.

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на председателя на българския клуб "Иван Михайлов"

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на председателя на българския клуб "Иван Михайлов"

Люпчо Георгиевски е обвинен в предизвикване на омраза срещу македонския народ