Върховният административен съд отмени решението на Административен съд - гр. София по дело № 4439 от 2022 г. и го връща за преразглеждане от друг състав. С решението на първоинстанционния съд е прогласена нищожността на разпоредбите на чл. 3а и чл. 3б от Наредбата за обществения ред на територията на Столична община.

Текстовете налагат забрана за използване на открито на пиротехнически изделия - фойерверки от категория F2 и F3 на територията на Столична община, освен след изрично разрешение от кмета на съответния район. Забраната не се прилага за периода от 18.00 ч. на 31-ви декември до 02.00 ч. на 1-ви януари.

Съгласно разпоредбата на чл. 3б от Наредбата, кметът на района писмено отказва издаването на разрешение, когато "посоченото място на използване на пиротехниката на междублокови пространства, при лоши метеорологични условия, както и в случаите на чл. 60, ал. 1, т. 6 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия".

Глоба грози гърмящите с фойерверки в София извън позволения 8-часов диапазон

Глоба грози гърмящите с фойерверки в София извън позволения 8-часов диапазон

Пиротехника може да се използва от 18 ч. на 31 декември до 02 ч. на 1 януари

Магистратите от ВАС приемат, че "решението на първоинстанционния съд е постановено в нарушение на съдопроизводствените правила и в противоречие с материалния закон. Общинският съвет има правомощия да приема разпоредби, които имат за цел да регулират обществените отношения по опазване и обезпечаване на обществения ред на територията на съответната община. Оспорените разпоредби са предвидени именно в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община.

От това следва, че общинският съвет не е излязъл извън правомощието си да предвиди правила, които имат за цел защита на обществения ред на територията на общината и спокойствието на населението й. Следователно, целта на оспорените разпоредби е да гарантира защитата на обществения ред на територията на Столична община и спокойствието на населението й, извън уредбата и случаите предвидени със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ)".

В подкрепа на изложеното, от Върховния административен съд посочват и разяснението, дадено в Тълкувателно решение № 4/06.06.2008 г. на ВАС, че нарушение на обществения ред ще бъде налице когато се засягат обществени отношения, свързани с реда и спокойствието, със сигурността на гражданите.