Кандидатът на ПП/ДБ за кмет на София Васил Терзиев, подкрепен от гражданската организация "Спаси София", си поставя за цел да разреши проблемите с лифтовите съоръжения и с достъпа до природен парк "Витоша" за един мандат, ако спечели местните избори, които ще се проведат на 29 октомври. Това стана ясно на пресконференция на "Обединение за София" (ПП/ДБ, "Спаси София" и Васил Терзиев.

Пред News.bg Teрзиев обясни, че по разчети на техните експерти само 2-3 години биха отнело да се подменят съоръженията на "Витоша", още няколко месеца догодина да се решат проблемите и да се синхронизира работата с отделните институции. При добра воля за един мандат могат да бъдат реализирани всички идеи, които седят десетилетия за "Витоша", смята Терзиев.

По думите му 29 октомври е своеобразен референдум за природен парк "Витоша". Дали ще бъде гласувано доверие на нашия екип, който да превърне планината в място за целогодишен спорт, отдих, да бъде развита за всевъзможни спортове и за да може софиянци да се възползват от ресурса, който имат, или ще бъде гласувано доверие на хора, които са направили скандален приватизационен договор, запита Терзиев. Той посочи, че 16 години управляващите не успяват да намерят решение, което да позволи на столичани да имат удобен достъп до планината, да бъде поддържана и да се гледа на нея като актив за целогодишни развлечения и активност.

Румен Радев се зае да разчисти и ръждясалите лифтове на Витоша

Румен Радев се зае да разчисти и ръждясалите лифтове на Витоша

В средата на втория си мандат, но шест месеца преди местните избори

За ПП/ДБ е важно природен парк "Витоша" да се промени. Няма много европейски столици, които имат планина до тях и тя да седи неразвита нито за зимен спорт, нито за катерене, конна езда и разходки, посочи Терзиев. Неговата надежда е за пореден път управляващите да не намерят начин да прехвърлят отговорността затова, което не са направили и това, което са направили под формата на скандален приватизационен договор, изтъкан Васил Терзиев.

Лидерът на гражданската организация "Спаси София" Борис Бонев добави, че всички заинтересовани страни за природен парк "Витоша" трябва да се седнат на една маса и да се види кой какво иска. За ПП/ДБ и "Спаси София" един от основните проблеми за липсата на достъпност на парк "Витоша" идва от факта, че някой иска твърде много, а други не дават почти нищо. След като всички седнат на една маса и се установят всички факти, свързани с приватизацията на "Въжени линии" ЕАД, какви са инструментите на кмета и на Столична община да въздейства върху частника за възстановяване на съществуващите лифтове? Какви са възможностите, без да се нарушава екологичният баланс и фактът, че Витоша е природен парк, да има развитие на зимните спортове с увеличаване броя на пистите и тяхното лицензиране? Как да се осигури целогодишен достъп до парка с градски транспорт и лифтови съоръжения, включвайки възстановяване на Княжеския, на Драгалевския и модернизация на Симеоновския лифт? Всичко това искаме да го направим в рамките на първите 6 месеца от новия мандат на Столичния общински съвет, за да може да се планират разходите и целият подход, подчерта Бонев.

"Трябва да се намери балансът. Ясно е, че "Витоша" няма как да стане алпийски курорт - и по географски, и по природни, и по пространствени причини, но на "Витоша" трябва да има зимни спортове", настоя Бонев.

Проектобюджетът на София - политически цирк и капан, заложен от ГЕРБ

Проектобюджетът на София - политически цирк и капан, заложен от ГЕРБ

Общинските съветници на ДБ и "Спаси София" в Столичния общински съвет няма да подкрепят бюджета