Бюджетът сякаш малко прекали със своята щедрост и популизма, изуми ни с минималната пенсия, коментира пред БНТ актуализацията на бюджета Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той отбеляза, че всъщност минимална пенсия изобщо не трябва да има, в повечето страни няма минимална пенсия. "Пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос", уточни Велев.

Председателят на АИКБ поясни, че ако тя е много малка и хората бедстват, влиза в сила социалното подпомагане.

А при нас стана така, че ще получават 3/4 от пенсионерите една и съща пенсия. Това на всички по равно ни праща в едни други времена, коментира Васил Велев.

Минималната пенсия става 370 лв.

Минималната пенсия става 370 лв.

Увеличението влиза в сила от 1 октомври

Според него с този акт народните представители са казали, че "печелят тарикатите, печелят тези, които укриват доходи, защото те са укрили, тогава са откраднали от фондовете, а сега им даваме същата пенсия, като на тези, които са работили съвестно, квалифицирали са се, плащали са си осигуровки".

Той подчерта, че не спорят за самата актуализация на пенсиите - има инфлация, трябва да се компенсират, при това процентът, който отделяме за пенсии, е много по-малък от средния за Европа, за разлика от разходите, които отделяме за МВР и за съдебна система. От АИКБ са против увеличението на минималната пенсия.

По думите му увеличението на парите за майчинство е грешно решение, тъй като в България имаме едно от най-дългите майчинства в света.

"Правилното решение е осигуряване на добри условия за децата в детски заведения", допълни Велев.

Депутатите актуализираха бюджета посред нощ

Депутатите актуализираха бюджета посред нощ

Десетки депутати традиционно отново представиха идеите си за допълнителни средства за редица сектори.