Вътрешен одит откри нарушения при инхаус възлагането на два договора на стойност 2 551 200 лв. Това съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Проверката е наредена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Одитният доклад е изпратен до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). 

Договорите са сключени между министерството и "Националния център за териториално развитие" ЕАД, който е консултантски и проектантски център към ведомството, в периода 11 - 20 декември 2023 г.

Една от основните констатации на одиторите е, че към момента на представяне на техническите предложения за изпълнение на двата договора, НЦТР ЕАД не предлага собствен ресурс за изпълнението им, а този на трети лица.

Регионалният министър нареди спешен анализ за състоянието на пътищата в страната

Регионалният министър нареди спешен анализ за състоянието на пътищата в страната

Виолета Коритарова разпореди също обезопасяване на рисковите кръстовища

Единият договор с нарушения при възлагането е "Организация, управление и консултиране в областта на строително-информационното моделиране на инвестиция С10.16 "Подкрепа на пилотна фаза за въвеждане на строително-информационното моделиране в инвестиционното проектиране и строителството, като основа за цифрова реформа на строителния сектор в България, по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ)". Неговата стойност е 2 397 600 лв. и се изпълнява с финансиране от НПВУ.

От МРРБ подчертават, че нередностите създават риск средствата да не бъдат възстановени, а да останат за сметка на бюджета на министерството.

Вторият договор е "Проект за ИОУП за цялата територия на Община Царево и екологична оценка към него" на стойност 153 600 лв.

Одитът също е установил и че част от посочените експерти в екипите за изпълнение на двата договора не са били в трудови или друг вид правоотношения с НЦТР ЕАД преди сключването на договорите. Освен това е констатирано, че към момента на представяне на техническите предложения за тяхното изпълнение, кандидатът не разполага със собствен ресурс за изпълнение на услугата, което противоречи на изискването на Агенцията за обществени поръчки за прилагане на изключенията от ЗОП за сключване на инхаус договори.

Проверен и още един трети договор в същия период с предмет: "Цялостен преглед и предварително проучване на обхвата и задачите за предстоящата актуализация на Морския пространствен план на Република България 2021-2035- етап 1", но при него не са установени нарушенията. Той е бил на стойност 249 600 лв.

Припомняме, че в началото на миналия месец прокуратурата на Европейския съюз започна проверка на  строителите на тунел "Железница" на АМ "Струма" по сигнал на ДАНС. Беше разпоредено да се претърсят шест български фирми и в частни имоти, свързани със строителството на съоръжението, като целта беше да бъдат събрани доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари.

Тогава от МРРБ излезнаха с позиция, че не е постъпвал сигнал за  за нередности при изграждането на тунел "Железница", свързани с финансови злоупотреби. Такъв сигнал не е постъпвал и в Агенция "Пътна инфраструктура".

В МРРБ и АПИ няма сигнал за финансови злоупотреби при строежа на тунел "Железница"

В МРРБ и АПИ няма сигнал за финансови злоупотреби при строежа на тунел "Железница"

Министерството представи справка за плащанията по реализацията на проекта