"Възможен е вариант Продължаваме промяната и Демократична България да се явят заедно на изборите. Този вариант не е изключен, дори се обсъжда." Това заяви пред БНР правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова. Според нея общото явяване има предимства, но крие и много рискове.

Тяснопартийните интереси на ДБ са за избори, но от гледна точка на обществения интерес това е лош вариант, добави тя. Йорданова посочи, че за партията е важно да се реализира първия мандат.

Правосъдният министър коментира ситуацията около Плана за възстановяване и устойчивост. "Първото и второто плащане по Плана за възстановяване зависят от приемането на 23 закона - това е графикът, който съпътства самия план и той е задължителен. В сектор Правосъдие от тези 23 законопроекта са 8, от тези осем два вече са в Народното събрание, други са в различен етап на придвижване към НС. Един от тях е Законът за Антикорупционната комисия, който е в Народното събрание", добави Йорданова.

Тя изтъкна, че ако тези закони не бъдат приети, в България няма да постъпят плащанията, предвидени по Плана за възстановяване. По думите й това може да създаде и бюджетен проблем. Времевата рамка, в която планът може да се случи, все повече се стеснява и това създава допълнителни рискове, посочи Йорданова.

Правосъдния министър подчерта, че за приемането на законите е нужно време. Два месеца няма да са достатъчни за това, подчерта Йорданова. Тя ще настоява законопроектите, които имат отношение към Плана за възстановяване, да се разглеждат с предимство пред промените в Изборния кодекс, с които се иска връщането на хартиената бюлетина.

Изборът на членове на ВСС и на Инспектората към ВСС не може да бъде резултат на ситуационно мнозинство, категорична бе Йорданова.

Петков депозира оставката на правителството

Петков депозира оставката на правителството

След като получи мандата ще предложи правителство в същия състав