Бойкотът от страна на опозицията в парламента, довел до неуспех при съставянето на кворум в Народното събрание в сряда, е поставил под риск получаването на милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост.

Това заяви в началото на заседанието на Министерски съвет премиерът Кирил Петков.

"Както забелязахте, тази сутрин нямаше кворум в българския парламент. Какво означава това? Означава, че днес не беше приет Законът за управление на европейските средства. С този акт днес ние рискувахме 2,6 милиарда лева по Плана за възстановяване и развитие. Срокът е до 30 юни", каза министър-председателят.

ПП, БСП и ДБ: Новото мнозинство се скри

ПП, БСП и ДБ: Новото мнозинство се скри

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" в унисон дискредитират НС, според Атанас Атанасов

И посочи - всеки един депутат, невлязъл в пленарна зала, е лично отговорен за това, че има риск въпросната сума да не се влее в българската икономика.

"Едновременно с това бяха провалени промените в Закона за висшето образование. Реално, заради днешната неспособност на парламента да вземе това решение, съвместното обучение между различните университети не може да се случи", добави Петков.

Атанасова преброи - днес правителството паднало три пъти

Атанасова преброи - днес правителството паднало три пъти

Твърденията, че ГЕРБ е фактически в коалиция с ИТН, ДПС и "Възраждане" са безпочвени

"Новото мнозинство, което се очертава, не можаха да направят дори предложение за председател на Народното събрание. Това ли са принципните ходове, които тези партии взимат? Как ще обяснят на своите избиратели, че дори още на първия ден, когато имаха възможност да направят нещо заедно, сложиха под риск над 2,5 милиарда лева, образованието беше спряно в неговия прогрес и дори не можаха да излъчат председател?", реторично попита правителственият ръководител.

"Тази насока нас, като правителство, трябва да ни ужасява", завърши откриващата си реч премиерът.