"Възраждане" вижда два сценария след изборите 2 в 1. Първи вариант - ако се влезе в правителство на принципа на организирана престъпна група, всяка една партия, ако го направи, ще се самоубие. Вторият вариант са нови предсрочни парламентарни избори - октомври или ноември месец, но всичко зависи от президента Румен Радев.

Ако има правителство, което трудно би се случило, в трипартиен формат или четирипартиен формат, то то няма да представлява всички български граждани.

Демокрацията в България вчера беше смъртоносно ранена, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов на пресконференция. Това е първият брифинг на политическа партия, след като вчера от българските граждани, макар и с малка активност откликнали, трябваше да отидат и да дадат гласа си за шести път от 2020 г. насам и за пети път предсрочно. Лидерът на "Възраждане" не даде думата на нито един от другите присъстващи от формацията, включително и на Петър Волгин, който е част от листата им за европарламент и скоро ще замине за Брюксел.

"Възраждане" не се притеснява от новата формация в 50-ото Народно събрание - "Величие". "Не са заплаха за нас, така че, както се казва, влизането в парламента ще позволи да паднат много бързо маските." Костадинов открои различията на неговата партия със първите публични заявки на "Величие", които били категорично за членството на България в НАТО и за участието на България във войната в Украйна. "Не се притесняваме и не се страхуваме", заяви Костадин Костадинов и определи "Величие" като един откровен американски проект, с който не могат да си партнират.

Много пъти сме имали финансови пирамиди, но този път имаме политическа пирамида, добави още той.

"Възраждане" няма да участват в тематични коалиции, плаващи мнозинства и в политически търгове и са готови да предложат кабинет, ако получат третия мандат. А разговори с партиите за този трети мандат могат да се водят само ако се изпълнят условията на формацията.

Вариантите според Костадинов са два - или предсрочни избори, или експертно/програмно правителство.

Лидерът на "Възраждане" изрази разочарование от ниската избирателна активност - само 32% от българските граждани са гласували за национален парламент. Българската политическа система катастрофира сериозно и българският народ гласува вот на недоверие към парламентарната демокрация в България. Всички губят гласове, посочи Костадинов. Той не е доволен от резултата на партията си, тъй като "Възраждане" винаги си поставяли високи цели.

По думите му с падането на избирателна активност държавата е заплашена от реорганизация. От ниската избирателна активност може да се направи конфедерация от местни феодали и да се влезе в парламента с малко повече от 70 000 гласа. Няколко малки групировки, заедно с организирани престъпни групи, коалирайки се помежду си да влизат в парламента. Следващата опасност е разпад и смърт на държавата, предупреди Костадин Костадинов.

Той смята, че се набива в главите на хората, че само с избори нямало да стане, а някой трябвало да поведе народа. Една голяма част от избирателите са разочаровани от своите собствени партии. При ниската избирателна активност означава смърт на представителната демокрация, изтъкна още Костадин Костадинов.

Целите на "Възраждане" в Европейския парламент

Основната задача на "Възраждане" ще е да не позволява влизането на България в разгара на войната в Украйна. Целта на партията е да състави собствена парламентарна група в Европейския парламент.

Едно от първите неща на евродепутатите на "Възраждане" е да внесат петиция за провеждането на референдум за запазване на българския лев.

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни
на живо

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни

"Величие" твърдо влиза в НС при вече почти 100% обработени резултати от секционните протоколи към 20 часа