"Възраждане" иска от прокуратурата да разследва премиера Кирил Петков.  Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на Костадин Костадинов, цитиран от "Нова".

Изявлението бе направено след Председателския съвет по повод на скалиралото напрежение с Русия заради изгонването на 70 дипломати и острата реакция на посолството у нас. 

Костадинов вика Кирил Петков и служби и днес в НС

Костадинов вика Кирил Петков и служби и днес в НС

"Възраждане" ще иска спешно свикване на КСНС

"Министър-председателят е използвал структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще поискаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван", заяви  Костадинов.

Припомняме, че по-рано днес "Възраждане" поиска спешно изслушване на Петков и външния министър Теодора Генчовска. Намираме се в абсолютно безпрецедентна криза, обяви на брифинг в парламента Костадинов. Според него виновно за това е правителството.

Той изрази съмнения дали решението за изгонването на руски дипломати е суверенно решение или е продиктувано от американското посолството. Той припомни как през 1949 прекъсваме отношения със САЩ заради шпионски скандал. Сега се случва същото, опасява се лидерът на "Възраждане". Премиерът е опасен за страната, каза той.

Костадинов поиска да дойдат силовия министър, както и шефовете на служби. Опитват се да ни превърнат в пушечно месо, каза още той. Ситуацията наистина е безпрецедентна и извънредна, убеден е Костадин Костадинов и поясни, че той е смутен, че дори великите сили не си позволявали да късат дипломатически отношения. "Възраждане" ще иска спешно свикване на КСНС при президента. Припомняме, вчера и лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Румен Радев да свика консултативния орган.

Радев: Петков да свика заседание в МС за кризата с руските дипломати

Радев: Петков да свика заседание в МС за кризата с руските дипломати

Да не се стига до ескалация в отношенията с Русия, призова държавният глава

Кирил Петков, според Костадинов, е позорил българския флаг.

Остро изявление по темата направи Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН.

Той определи историята като "изключително по-гнусна и по-мръсна", отколкото е предполагал и обвини премиера в лъжа.

"Вчера на закритото заседание премиерът е лъгал, когато го питахме разни неща. Изслушахме Външно министерство, изслушахме службите. Разказаха какво се е случило. Лъгал е брутално. Първо - еднолично решение и натиск върху службите за съставяне на списъци", обясни той.

Тойпотвърди, че Петков е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС.

Йорданов припомни хронология: "На 8 юни ние излязохме от правителството и от коалицията. На 9 юни, без това да е предвидено в този Съвет, има точка "Разни". Няма точка "Руски шпиони". Влиза премиерът и започва с точка "Разни", която формулира като "Руски шпиони", защото пада от власт. И заповядва на службите да правят това, което правят", поясни председателят на ПГ на ИТН.

Според него министър-председателят в оставка е човек, който използва държавната машина за себе си.

"Човекът юрка цялата държава, защото пада от власт. Че това и Борисов не си го е позволявал. Аз си мислех, че Борисов е тиранин. Да впрегнеш цялата държава за себе си - това е противозаконно. Нали разбирате какво е правил този", допълни Йорданов.

Той разясни, че за някои от 70 дипломати има основания, но за други би изразил съмнение.

Йорданов обвини Петков в лъжа.

"Той е лъжец. Лъже - няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на Съвет. Има устни разпореждания на Петков", каза още депутатът.

Дипломатите пък не били изгонени по принципа за реципрочност, а "със списъци на ДАНС по искане лично на премиера". "Първи списък, три дни по-късно - втори списък, за да стане бройката, която той иска. Това е толкова отвратително", е мнението на Йорданов.

Ако шефът на ДАНС е добавял в списъците с изгонени руски дипломати хора, за които няма достатъчно основания, това повдига въпроса за неговата отговорност, заяви ллидерът на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.