Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури.

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Решението е взето на съвет и в присъствието на представител на президентството

Това написа тази вечер президентът Румен Радев във "Фейсбук".

Според него, това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация.

За държавния глава е недопустимо те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях, настоя той.

Генчовска: Лена Бориславова е изпратила две писма за руските дипломати

Генчовска: Лена Бориславова е изпратила две писма за руските дипломати

Генчовска отново вади писма със специален гриф

Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта.

Припомняме, че днес министърът на външните работи Теодора Генчовска обяви, че не е подписала решението за изгонване на 70-те руски дипломати.

В кратък коментар Генчовска каза, че Министерство на външните работи е изпратило нотата от Москва до премиера Кирил Петков с молба за указания, но все още няма такива.

Решението за обявяване на 70 руски дипломати за персона нон грата е взето при пълно спазване на процедурата, като процесът е движен изцяло от Министерството на външните работи. Това заяви ден по-рано обаче началникът на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова.

България е заела ясна позиция. Това заяви в кулоарите на парламента Настимир Ананиев за отношенията ни с Русия. ПП тази вечер се събира на заседание да реши как ще действа.

Финансовият министър и вицепремиер Асен Василев смята, че по въпроса трябва да се произнесат дипломатите. Импровизации политически не са най-доброто нещо, е мнението му.

Станислав Балабанов от ИТН каза, че ситуацията е доста притеснителна. Министерски съвет и министрите могат да върнат ситуацията, каквато е. Ситуацията е скандална, отчете депутатът като обяви, че виновен е Кирил Петков.

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България
Обновена

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Поводът - отзоваването на 70 руски дипломати

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати. Това заяви посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова пред БНТ.

Русия определя действията на българското правителство "Петков", което е в оставка, като безпрецедентни.

Българското правителство очаква посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Това се казва в изявление на премиера Кирил Петков, разпространено от Министерски съвет минути след като стана ясно, че такава нота все пак е внесена.

Последно, от посолството на Русия у нас разпространиха във "Фейсбук" следното изявление:

В предадената на 30 юни в МВнР на България нота не се споменава за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и България. От руската страна беше заявено за неприемливостта на обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични учреждения за "persona non gratae".

Русия разглежда това като опит да се постави клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски мисии. Това деяние се приема за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения.

От руската страна също така беше заявено, че ние категорично отричаме тези обвинения. Каквото се отнася до числеността на работници на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тема изобщо не беше повдигната и изисква отделно обсъждане, се казва в изявлението.

От посолството очакват, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България. В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за изключително тежки последствия за двустранните отношения ще бъде изцяло върху българската страна.