"Възраждане" иска спешно изслушване на премиера Кирил Петков и на външния министър Теодора Генчовска. Намираме се в абсолютно безпрецедентна криза, обяви на брифинг в парламента Костадин Костадинов. Според него виновно за това е правителството.

Той изрази съмнения дали решението за изгонването на руски дипломати е суверенно решение или е продиктувано от американското посолството. Той припомни как през 1949 прекъсваме отношения със САЩ заради шпионски скандал. Сега се случва същото, опасява се лидерът на "Възраждане". Премиерът е опасен за страната, каза той.

Костадинов поиска да дойдат силовия министър, както и шефовете на служби. Опитват се да ни превърнат в пушечно месо, каза още той. Ситуацията наистина е безпрецедентна и извънредна, убеден е Костадин Костадинов и поясни, че той е смутен, че дори великите сили не си позволявали да късат дипломатически отношения. "Възраждане" ще иска спешно свикване на КСНС при президента. Припомняме, вчера и лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Румен Радев да свика консултативния орган.

Кирил Петков, според Костадинов, е позорил българския флаг.

Кирил Петков призова Митрофанова да си изтегли нотата си

Кирил Петков призова Митрофанова да си изтегли нотата си

Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности

Припомняме, вчера вечерта на закрито заседание депутатите изслушаха вече веднъж премиера Кирил Петков и шефовете на служби във връзка с решението да се отзоват 70 души от руското дипломатически представителство у нас. Както стана допълнително ясно, не и всички от тях са дипломати, а част от тях е и технически персонал. 

Днес вълнение обаче предизвика вербалната нота, която е внесена от посланик Елеонора Митрофанова във Външно министерство.

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Решението е взето на съвет и в присъствието на представител на президентството