От ПП "Възраждане" призовават президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за разрешаване проблемите с демографската криза в страната.

На пресконференция в БТА лидерът на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов обясни, че причините, които според партията са належащи, да се свика КСНС са, че България е на първо място по намаляване на населението, смъртност на населението и на 214-то място по раждаемост.

БАН констатира демографската криза

БАН констатира демографската криза

Институтът излиза с прогноза в три варианта

Сред другите причина са, че България е първа в Европейския съюз по неграмотност, престъпност, корупция, самоубийства и други.

От ПП "Възраждане" не очакват президентът да свика КСНС и поради тази причина отбелязват в своето писмо, че това, което ще остане на обществото е въвеждането на извънредно положение в страната. Те настояват да бъдат осъдени всички хора, които са управлявали България в последните 30 г.

Смъртността в някои общини у нас е като във военни или пандемични райони

Смъртността в някои общини у нас е като във военни или пандемични райони

В България няма ниска раждаемост, а много висока смъртност

Костадинов припомни, че през 2017 г. от "Възраждане" са поискали среща с президента за свикване на КСНС във връзка с борбата с демографската катастрофа в страната. Тогава двама души от президентството са поели ангажимент, че или ще се свика КСНС, или някакъв подобен форум. Такъв обаче не бил направен.

Затова от партията призовават държавния глава да приеме призива на партията с мъжество и действия.

Костадинов отбеляза, че състоянието на държавата ни е трагично. По думите му обаче нашата държава има средства за преодоляване на проблемите в демографската политика на страната.

Топим се с 50 000 души годишно

Топим се с 50 000 души годишно

Видин е с най-сериозен демографски проблем

Основният проблем на обществото е, че няма справедливост, възмездие и законов ред. "България продължава да дълбае все по-дълбоко и по-дълбоко", смята шефът на партията.

Демографските проблеми на страната са най-сериозният проблем, който имат българската държава и българската народност, уточни Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" представи и статистика, според която България е отчела рекордна ниска раждаемост през 2018 г. По данни от първото преброяване през 1871 г. са били родени 67 000 деца, а през 2018 г. новородените са били малко повече от 44 000 деца.

Все по-малко и все по-стари българи в България

Все по-малко и все по-стари българи в България

Средната възраст на българина чукна 43.6 години

"България не е имала толкова ниска раждаемост още от времето на Освобождението през 1878", подчерта шефът на партията и посочи, че такъв катастрофален спад е нямало дори в страни с фронтови действия.

"България е пленена и поробена държава и в резултат, на което тя беше овладяна от паразити, впити в държавната система", коментираха още от ПП "Възраждане".