"Възраждане" ще издигнат собствени кандидати за шефове на Народната банка и Сметната палата. От партията все още не обявяват номинациите си.

Това стана ясно от брифинг на лидера на Възраждане Костадин Костадинов в Народното събрание. В по-голямата си част брифингът бе посветен на коментар на останалите политически сили и по-специално на ПП/ДБ, като Костадин Костадинов прогнозира скорошен и предизвестен край на кабинета "Денков".

"Поводът за брифинга е абсолютно безпрецедентната ситуация, на която ставаме свидетели в момента, която граничи с политическата шизофрения. За първи път в историята ставаме свидетели управляващият държавата политически субект да избяга от работа", коментира Костадинов на брифинг в кулоарите на парламента.

Депутатите приеха правилата за избор на шефовете на Сметната палата, БНБ и НЗОК

Депутатите приеха правилата за избор на шефовете на Сметната палата, БНБ и НЗОК

При игра с падащи кворуми и мнозинства

И препоръча на ПП/ДБ - най-добре било да се откажат от управлението на държавата, тъй като очевидно не ставали за тази работа.

"Очевидно е, че (ПП са сложен) като един параван за вече сглобеното мнозинство между ГЕРБ и ДПС. Което, между другото, се сдобива с някои плаващи партньори от време на време от страна на собствените народни представители на ПП/ДБ, които периодично гласуват с ГЕРБ и ДПС. Ако те днес бяха в залата, предложенията на ГЕРБ за гласувания за представители в Сметната палата и БНБ, нямаше да бъдат приети. С излизането си от зала ПП/ДБ помогнаха на ГЕРБ и ДПС."

Партийният лидер посочи - "Както казахме още в самото начало - това правителство е обречено, то ще изпълни няколко задачи, което вече се случва. Опитва се да разчисти пътя на ГЕРБ за закрепване на позициите им в управлението, защото тези позиции, за които трябва да бъдат избрани нови лица, са заети от хора на ГЕРБ", отговори на въпрос на News.bg Костадин Костадинов.

Костадинов: Не участваме в плаващи мнозинства, Петков да потърси психиатър

Костадинов: Не участваме в плаващи мнозинства, Петков да потърси психиатър

Политическата криза не се реши, а се задълбочава

Припомняме, че шефът на БНБ е с изтекъл мандат, продължен поради това, че и 47-то Народно събрание, по време на правителството на Кирил Петков, когато управляващите партии не се разбраха предварително да издигнат общ кандидат, а заради сблъсъка между Андрей Гюров, ПП, и Любомир Каримански, ИТН, се отказаха от избиране на нов гуверньор.

Едновременно с това вчера Конституционния съд излезе с решение за несъответното на закона за отстраняване на шефа на Сметната палата Цветан Цветков, което беше гласувано изненадващо от ГЕРБ, БСП, Възраждане и Български възход в 48-то Народно събрание преди изтичането на мандата му.

Лидерът на "Възраждане" говори отново пред медиите в парламентарните кулоари, този път коментирайки решението за нова военна помощ за Украйна.

"Както вече е известен той - Фьодор Тагаренко (става дума за военният министър Тодор Тагарев - бел.ред.), заяви, че трябва да се дават още оръжия за Украйна, че се облекчава режимът за предоставяне на оръжия за Украйна. И най-вече - прокрадват се съобщения за това, че България може да се изпратят хора в Украйна. В какъв срок, по какъв начин, още не е много ясно, но те определено ще искат да направят това нещо", каза Костадинов.

Тагарев: България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда

Тагарев: България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда

Военният министър обаче не се ангажира с конкретни срокове

И настоя - по никакъв начин България не трябвало да се ангажира с този военен конфликт.

"Трябва да се търси мирен изход, мирни преговори, а не военно разрешение. Защото военното разрешение може да бъде само едно - Русия да спечели. Русия няма как да загуби тази война", категоричен бе партийният лидер.