С емоционална реч бившият президент Петър Стоянов се включи в разсъжденията за неоосманизма и отношенията с Русия в рамките на конференция за България и новите геополитически реалности, която се провежда в София.

С падането на Берлинската стена се озовахме съвършено неподготвени пред нови реалности. С разпада на Югославия започнаха регионалните конфликти, очерта историческата рамка Стоянов.

Според него народите с най-голяма хомогенност са най-спокойни. Не такъв регион обаче са Балканите.

Нужна ни е човеколюбива национална доктрина, убеждава вицето Попова

Нужна ни е човеколюбива национална доктрина, убеждава вицето Попова

Първанов пък съзря опит за износ на демокрация

В еуфорията на кандидатстването надценихме ЕС, но в последно време се чуват слухове, че той ще се разпадне, и вече не сме мотивирани да спазваме правилата му.

Ние сме длъжни да водим активна външна политика, убеден е Петър Стоянов.

Навлизайки в темата за Русия, Стоянов отчете, че каквото и да е мястото й, е болезнена тема.

Не можем да имаме по-близки връзки с нея като цивилизационен избор. Отношенията ни с Русия никога не са били лесни. Като история, култура, държава, Русия е много различна от България, аргументира се той.

Според Стоянов няма как да сме партньор на тази огромна Русия така, както си представят някои русофили. Трябват ни държави партньори, оразмерени като нас, мястото ни е в ЕС, убеден е президентът.

С уговорката, че обича Русия, но повече обича България, Стоянов обяви, че всеки краен тон срещу Русия обаче е грешка, а от това страдаме ние. Тя не е изконен враг, отсече той.