Великобритания не иска двойни стандарти. Искаме еднакви правила за всички след Брекзит, заяви посланикът на Великобритания в София Ема Хопкинс пред БНТ.

Смятаме да въведем ново законодателство за движението на хората. На тези, които вече са във Великобритания, искаме да им дадем сигурност в областта на достъпа. Ако не са навършили 5 години пребиваване в Кралството, ще им се даде документ за временно пребиваване, поясни британският посланик.

Торите използват гражданите на ЕС в преговорите за Брекзит, недоволен Корбин

Торите използват гражданите на ЕС в преговорите за Брекзит, недоволен Корбин

"Искаме да останете", заяви британският премиер Тереза Мей

Трябва да продължим и затова са ни преговорите, поясни Хопкинс. Тя открои, че има много неща, по които Великобритания е съгласна при преговорите с ЕС.

Посланик Хопкинс се надява и в бъдеще образователната система на Острова да остане достъпна за международни студенти.

Великобритания и ЕС са оптимисти за компромис по Брекзит

Великобритания и ЕС са оптимисти за компромис по Брекзит

Съставен е график на преговорите и темите...

Все още не е ясно каква ще е образователната система след Брекзит. Засега остават старите условия, надяваме се през 2020 г. студентите да се радват на същите условия. Този въпрос ще бъде разискван в контекста на това, Кралството има за цел международното привличане на студенти.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България заяви, че не се изчерпва цялата област на взаимоотношенията с началото на преговорите, вероятно предстоят 4-5 кръга на преговори. Трябва да се изясни статутът на тези, които вече са в Кралството и са получили гражданство. Тези, които дойдат след Брекзит ще трябва да имат достатъчно възможност да докажат, че имат право на статут.

Хопкинс коментира и излизането на Кралството от единния пазар. Изключихме членството си в единния пазар, понеже ако останем, трябва да се съобразяваме с всички правила, но ние желаем всеобхватно и справедливо споразумение с ЕС и ще имаме преговори за ново споразумение за свободна търговия. Имаме синхронизираност на нашето законодателство с ЕС. Ще има минимални бариери между Европа и Великобритания, смята дипломатът.

Митническите споразумение също се преразглеждат. Искаме да постигнем гладък обмен с други страни, добави тя.

"Фокусът на преговорите е в тази посока. Промяната в статута трябва да е и относно мигрантите, за да не стават жертви на експлоатацията. Ще продължим да участваме в много от европейските структури, например по отношение на разузнаването", допълни британският посланик в София.