"Ситуацията с недопуснатия във въздушното ни пространство самолет на руския външен министър Сергей Лавров е чиста провокация." Това заяви в ефира на БНТ бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. По думите му това е било проверка на интегритета на правителството. Натискайки слаби страни Русия иска да покаже, че санкциите не работят, добави той.

Според Шаламанов, с отказа си да пусне самолета на Лавров, България е доказала, че е силен и надежден съюзник.

Той коментира и заплахата директора на Роскосмос Дмитрий Рогозин, че ще изстреля ракета "Сармат" по България. По думите му това не е първата такава заплаха. Шаламанов припомни, че за подобни думи Стефан Янев беше отстранен от поста министър на отбраната. По думите му изказванията на Рогозин подхранват недоверието към институциите.

Велизар Шаламанов коментира и темата за доставянето на оръжие за Украйна. По думите му тя е на дневен ред от много време. Събитията в Донбас налагат спешна доставка на оръжие. Няма решение на парламента, че в никакъв случай няма да дадем оръжия на Украйна, добави той.

Шаламанов заяви, че България ще окаже военно-техническа подкрепа чрез ремонт на украинска военна техника. Той допълни, че за нас е важно да дефинираме българския интерес и да го следваме.

Бившият министър на отбраната заяви, че силната армия е възпиращ фактор. Ние сме част от най-големия военен съюз - НАТО, но изоставаме в сравнение с другите страни членки. Изпращането на стара съветска военна техника на Украйна отваря вратите за превъоръжаване на българската армия, допълни той.

По думите на Шаламанов след години на неутралитет Швеция и Финландия са осъзнали, че НАТО е гаранция за сигурност. Никой съсед на Русия не може да се чувства сигурен при такава агресивна политика, каза още той.

МВнР не пуска самолета на Лавров заради санкциите срещу Русия

МВнР не пуска самолета на Лавров заради санкциите срещу Русия

Руският външен министър е обект на санкции на ЕС