България ще продължи да подкрепя Македония в усилията за реализация на евроатлантическите й перспективи, в контекста на подкрепата на България към страните от Западните Балкани.

Това заяви президентът Георги Първанов по време на срещата си с председателя на македонското събрание Трайко Веляновски, информират от прессекретариата на държавния глава.

По време на разговора Първанов подчерта, че завършването на интеграционните процеси в Европа има стабилизиращ ефект върху региона на Югоизточна Европа. По думите му освен на моралната и политическа подкрепа, Македония може да разчита и на експертна помощ от страна на българската държава.

По отношение на стремежа на Македония за пълноправно членство в НАТО, президентът посочи, че подкрепата на българската държава за кандидатурата на Македония е била заявявана неведнъж и ще бъде потвърдена на предстоящата среща в Страсбург.

От своя страна Веляновски изрази удовлетворението си от проведената работна визита в България. Той подчерта, че Македония високо оценява принципната българска подкрепа за евроатлантическата интеграция на своята страна.

Според двамата негативните ефекти от световната финансова криза надхвърлят способностите за преодоляването им от отделните държави. Това налага обмислянето на общ регионален подход, който да бъде подкрепен и от Европейския съюз.

Припомняме, по време на вчерашното си изказване от трибуната на българското Народно събрание  Веляновски поиска подкрепа за присъединяването на Македония към ЕС. От опозицията обаче категорично се противопоставиха.

Със специална декларация на парламентарната група Движение „Напред" председателят й Красимир Каракачанов заяви, че държава, която преследва собствените си граждани, които се самоопределят като българи, няма място в ЕС.