Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ предложи на ЦИК да се броят гласовете и преференциите на избирателите от контролните разписки от машините и те да се сравняват с данните от финалния протокол от машината. При несъответствие, коалицията предлага да се вземат предвид данните от преброените контролни разписки, а не тези от протокола от машината, защото контролните разписки са еквивалент на хартиената бюлетина.

"Така ще се избегнат евентуални манипулации на резултатите от машинното гласуване и ще се гарантират честни и демократични избори. По този начин допълнително ще се повиши и доверието на гражданите в машинното гласуване", коментира лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Патриотичната коалиция внесе официално писмо в ЦИК за промяна на методическите указания в районните и секционните избирателни комисии.

Предимството на машинното гласуване е, че дава сигурност в изборния процес като предвижда възможност за двоен контрол при отчитането на гласовете - като се сравняват контролните разписки с резултатите в машинния секционен протокол. Именно тази двойна възможност за контрол е предимството на машинното гласуване, която би била компрометирана, ако не се преброяват гласовете, според данните от контролните разписки.