Предложението на ген. Атанасов заслужава да му се обърне внимание, заяви пред БТВ бившият вътрешен министър във второто правителство на Бойко Борисов проф. Веселин Вучков.

Той поясни, че някога е предложил да се създаде служба по модела на германската, като се обединят две разузнавателни звена и това дори е било обсъждано по време на неговия престой в кабинета. Това е било обсъждано в рамките на мащабната реформа, която бе замислена, но така и не се състоя, прекратена от оставката на Вучков, а той обясни, че са се отказали от сливането на разузнаванията, за да не се създава обществено напрежение.

Затова и оценява като положително това, че този разговор днес отново предстои.

Също така 15 години след създаването й трябва да бъде направен анализ и оценка на структурата и работата на ДАНС. Това е огромна структура и трябва да се види има ли място в нашия организационен живот.

Йотова сигурна, че Радев няма да позволи нов „сериозен отпечатък“ върху службите

Йотова сигурна, че Радев няма да позволи нов „сериозен отпечатък“ върху службите

Недоверие в службите изказват хора, които очевидно искат да им сложат ръка

Много критичен бе Веселин Вучков по отношение на новата комисия КПКОНПИ, която е с разследващи функции и която депутатите от мнозинството гласуваха миналата седмица. От една страна създаването на капацитет за разследване на такива тежки престъпления като корупция е труден и дълъг процес, от друга страна това бе обезкървило МВР откъм кадри и ще създаде допълнително напрежение в системата. От трета страна Веселин Вучков постави под съмнение ефективността на създаването на поредна държавна структура, специализирана, която ще се намеси по пътя на обвинителния акт до съда. Отделно на това следователите продължават да не работят, не са натоварени, за сметка на натоварените 2000 дознатели в МВР. Основната ни язва остават и съдебните експертизи.

Макар и да се въздържа да определи новата КПКОНПИ като бухалка, Веселин Вучков посочи, че може би това е поредната неуспешна реформа и пропуснат исторически шанс за една сериозна реформа.