Миграционната вълна към Европа ще продължи още 30 години. Бойко Маринков от Института по балканистика на Българската академия на науките обяви пред БНР, че ни чакат още 25-30 години мигрантски натиск.

Според прогнозата на екперта Европейският съюз ще изложи своите претенции към Турция, а тя ще се покаже недоволна от финансовите условия и ще поиска разширение на преговорния процес.

Маринков сподели изводите и на негови колеги от страни като Сърбия, Македония и Хърватия – всички те били убедени, че още близо три десетилетия старият континент ще бъде обект на засилена миграция.

В следващия краткосрочен период – 3 до 5-годишен, ние очакваме миграционната вълна да бъде в параметрите 1,2–1,5 млн., сметна ученият.

Според него сега миграционните процеси в ЕС всъщност са заложници на две държави – Германия и Турция. Те стават заложници на двама европейски лидери – Реджеп Ердоган и канцлера Ангела Меркел. Те затварят блендата на приеманите от тях становища, правят ги все по-критични към всяко друго становище, убеден е Маринков.

За него е нужна стабилизация на държавите от Близкия изток, за да се реши постепенно бежанският проблем.

Мигрантите в момента търсят нови коридори, предполага експертът. Той предвижда опити за пробив на македонско-албанската граница.

През България минава миграционен поток и всякакви заблуди трябва да отпаднат, отсече ученият.

Няколко разговора с таксиметрови шофьори в София може да ви даде повече сведения отколкото официалните данни. Има миграционен процес в страната и той е силно криминализиран и той отвежда тази миграция в сръбска територия, разкри Маринков.

За него към момента единствено Румъния от балканските страни не е обект на сериозен мигрантски натиск. Маринков се притеснява, че потенциалното приемане на България и Румъния в Шенген ще направи родината ни още по-привлекателна дестинация за нелегалните имигранти.