Сътрудничеството в областта на отбраната и взаимодействието между правоохранителните органи България и САЩ в борбата с тероризма е била една от темите на разговора между премиера Бойко Борисов и помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, която е на работно посещение в България.

За втори път посещение на Виктория Нюланд в България завършва само с протоколни снимки и без изявление за медиите.

От полученото в редакцията на news.bg съобщение от пресцентъра на Министерски съвет се разбира, че Борисов и Нюланд са оценили като успешна форма на сътрудничество създадените работни групи за развитие на стратегическия диалог между двете страни.
Работните групи бяха създадени в резултат на постигнатите договорености при посещението на държавния секретар Джон Кери през януари миналата година.

В прессъобщението се набляга на темите, които е засегнал Борисов, като „истинска реформа в съдебната система”, която да доведе до ефективно и справедливо правосъдие, бизнес и до усещане за равнопоставеност на гражданите с държавата. Борисов е запознал Виктория Нюланд и с важните промени в конституцията, закона за съдебната власт, антикорупционния закон, законът за борба с тероризма.

Други основни акценти в разговора между министър-председателя Борисов и помощник държавния секретар Нюланд са били икономическото сътрудничество и енергийната диверсификация.

Борисов е информирал Нюланд за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получи за изграждането на газов хъб „Балкан”. По думите му, двата проекта, както и започналите проучвания в Черно море за добив на газ, ще гарантират енергийна независимост на България и ще разширят възможностите за диверсификация на източници и маршрути за доставка и за част от Европа.

Премиерът е поставил и въпроса за съществуващия визов режим за български граждани като посочи, че страната ни е заинтересована от запазване на перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания.

По-късно стана ясно, че Нюланд се е срещнала и с военния ни министър Ненчев.

От пресцентъра на МО съобщават, че в рамките на срещата са били обсъдени въпроси от взаимен интерес, свързани със задълбочаване на сътрудничеството както на двустранна основа, така и в рамките на Алианса.

Акцент е бил поставен върху възможността за модернизация на въоръжените ни сили, в частност на ВВС, и върху тенденциите в развитието на бюджета за отбрана с оглед поетите ангажименти след Срещата на върха на НАТО в Уелс.

На срещата между Нюланд и Ненчев са били обсъдени също бъдещото развитие на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците от Източна Европа, операция „Атлантическа решителност“ и военноморското сътрудничество в Черно море.

В късния следобед помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд бе приета и от президента Росен Плевнелиев – срещата отново бе закрита за медиите.

От прессекретариата на Донкудокв 2 по-късно цитираха държавния глава, който е декларирал, че „Стратегическото партньорство между България и Съединените американски щати е от изключителна важност не само за страната ни, но и за региона“.

Президентът Плевнелиев е посочили, че създаденте преди година работни групи вече са довели до конкретни резултати, сред които подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждане на Междусистемната газова връзка между България и Гърция и осигуряването на циклотрон в изпълнение на проекта за изграждане на „Национален циклотронен център“ към БАН.

Държавният глава е отбелязал, че България изпълнява приетия на Срещата на върха на НАТО в Уелс План за готовност за действие и за повишаване на разходите за отбрана.

„По моя инициатива се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което беше решено да бъде увеличен бюджетът за отбрана от 1.19 процента от БВП за 2015 г. на 1.35 процента за 2016 г. и постепенно увеличаване до 2 на сто през 2024 г.“, е заявил още Плевнелиев, подчертавайки значението на създадения в София през септември 2015 г. Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО.

Плевнелиев и Нюланд са обсъдили и сътрудничеството между двете страни в областта на енергийната сигурност, като двете страни са изразили надежда изграждането на интерконектора между България и Гърция да започне възможно най-скоро и връзката да бъде въведена в експлоатация.

От „Дондуков” 2 не съобщават какви са били коментарите на Виктория Нюланд по дискутираните теми.