Пенсиите винаги са били политически въпрос. Това коментира пред БНТ Бисер Петков, бивш социален министър. Смущаващо е, че дефицитът в ДОО минава психологическата граница от 10 милиарда лева, сподели той.

Пенсионната система е финансово неустойчива, според него. Не се виждат мерки в приходната част на бюджета и те изостават от разходната част. Ако падне таванът на максималната пенсия няма да разклати пенсионната система, според Петков.

Високият дефицит в държавния бюджет ще налага съкращаване на разходи. Трябва да се подхожда внимателно, диференцирано, съветва той.

Николай Василев за бюджета: Стреляме, докато свършат патроните

Николай Василев за бюджета: Стреляме, докато свършат патроните

Бившият министър от НДСВ призова за прозападно реформаторско правителство

Анализатори казват, че нашата администрация е силно раздута, според Лидия Шулева, която също е бивш социален министър. В същото време не се е подобрило обслужването на гражданите и фирмите.

При прогноза в бюджета за голям дефицит трябва да се разгледа оптимизиране на разходите, според нея. Това не означава съкращение на калпак. В натоварените администрации трябва да има ръст на заплатите, по думите й.

Минималните пенсии трябва да растат, но трябва да се намери справедливо решение за повишаване и на средната пенсия, смята Шулева.

Бюджет 2023 г. на служебния кабинет: Дефицит 6.4%, нов дълг и без вдигане на данъци
Обновена

Бюджет 2023 г. на служебния кабинет: Дефицит 6.4%, нов дълг и без вдигане на данъци

МФ готово да съдейства на депутатите за разумни предложения за ограничаване на дефицита