"Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа, защото последните доклади, които се появиха от там бяха доста нелицеприятни за страната. Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация. България ще бди за поведението на македонските власти за задълбочаване на езика на омразата и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции."

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ във връзка с побоя над секретаря на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков.

Тя смята, че България трябва да отговори с всички средства както по отношение на европейските ни партньори, така и в двустранен план.

Задържани са нападателите на Пендиков

Задържани са нападателите на Пендиков

Нашият сънародник бе докаран за лечение от Охрид

Във връзка с отношенията между страната ни и Република Северна Македония, Йотова заяви: "Ако зависеше от Кирил Петков, още януари месец без всякакви условия от страна на България той би вдигнал ветото, но слава богу не му се позволи."

Вицепрезидентът коментира и политическата ситуация в страната. "Това, че политическите партии не можаха да направят правителство, не е вина на президентската институция", изтъкна тя. Според Йотова страната има нужда смяната на модела, който управлява 12 години. "Продължаваме да бъдем на страната на хората, които бяха на улицата. Промяната е процес, не може една политическа сила да присвоява думичката промяна", смята тя.

"На последната лидерска среща в петък между лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход" можеха да направят така че служебният кабинет да бъде вече в историята", каза още Йотова.

БСП се разбърза към избори и следващ опит за кабинет

БСП се разбърза към избори и следващ опит за кабинет

Вигенин нападна отказалите да се включат в "хубаво българско хоро" ПП

Във връзка с датата на предстоящите предсрочни парламентарни избори тя посочи: "Не зная дали датата ще бъде 2 април, президентът ще я реши. Предизборната кампания не е спряла от датата на провеждане на предишните избори. Не сме имали никакво колебание по отношение на Гълъб Донев."

Във връзка с твърдения за готвен политически проект от президентството тя заяви, че очевидно има кръгове в България, които се страхуват от високия рейтинг на Румен Радев. "В нашите разговори през всичките тези години не е ставало дума да се прави политически проект", допълни тя.

Илияна Йотова коментира и статията в Die Welt, която твърди, че още миналата пролет, когато страната се управляваше от коалиционното правителство начело с Кирил Петков, България е изнесла за Украйна гориво и боеприпаси. "С този скандал, който спокойно можем да наречем "Ди велт гейт", не се допринася за добрия образ на страната ни навън", посочи тя. Вицепрезидентът каза още, че тази публикация има взривен характер.

България се спасила от най-горещото място в ада с подкрепата за Украйна, според ПП

България се спасила от най-горещото място в ада с подкрепата за Украйна, според ПП

Спазили сме решението на НС до буква