Руските интереси у нас биха имали интерес от оставка на сегашното правителство и нови предсрочни избори, за да дестабилизират страната и респективно източния фланг на Европейския съюз и НАТО. Това каза пред БНТ вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов, преповтаряйки думите на съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от парламентарната трибуна в петък.

Една от опасностите според Сандов - проруски партии да засилят позициите. "Другото е, че ще се измести фокуса - няма да имаме реален дебат за политики, а ще имаме едно противопоставяне по линия на войната в Украйна, която Русия води. А и в момента виждаме много силна инфилтрация на хора, които са директно подпомагани от режима на Кремъл", добави той.

"Да анализираме по-добре процесите, да успокоим леко топката и да намерим правилните пътища оттук насетне, защото нова политическа криза със сигурност няма да е полезно на държавата и това как ще живеят българите", представи рецептата за нормализиране на тона в четворната коалиция Сандов.

По темата за изпращане на оръжие в Украйна и твърдата позиция на БСП против това, Сандов заяви и че Нинова била жертва на дезинформацията, смятайки, че изпращане на въоръжение ще ни въвлече във войната. "Когато един народ е жертва на агресия не е редно да стоиш отстрани."

Сандов влезе и в исторически размишления - насаждало се като теза, че руската армия била освободила България. "Но по-голямата част от войските са били украинци, поне това показват историческите сведения."

Няма екологични замърсявания заради войната в Украйна, успокоява Сандов

Няма екологични замърсявания заради войната в Украйна, успокоява Сандов

Имаме станции, които следят непрекъснато нивото на радиационния фон