Ние не разчитаме, че сайтът ще намали цените и може би е имало грешни очаквания към него. Така служебният министър на икономиката Никола Стоянов коментира пред Нова телевизия представения вчера от правителството сайт за следене на цените на храните.

Можем да наблюдаваме процесите и интервенциите през сайта, тъй като той дава една много добра информираност и обединява информация от различни институции, посочи Стоянов. Проблемът с високите цени е навсякъде по веригата и се опитваме чрез различни мерки да повлияем и да изправим пазара, изтъкна икономическият министър.

Той обясни, че една от възможностите, които сайтът предлага, е сравнение на цените на дребно и едро, като при голяма разлика между тях, можем да установим има ли изкривяване. В такъв случай има и директни връзки към КЗП и БАБХ, към където потребителите могат да подават директно сигнали. Също така сайтът дава информация каква контролна дейност се извършва, колко акта има съставени и т.н.

Интересно обаче е защо правителството призовава гражданите да следят за изкривявания в цените и да подават сигнали при положение, че сайтът е разработен от служебния кабинет и именно през него минава потока на информация?

От думите на Никола Стоянов стана ясно, че все още никоя хранителна верига не е подала заявление за подаване на ценова информация към сайта. Той поясни и че в представените на сайта цени не влизат продукти в промоция. Причината е, че се появиха страшно много промоции покрай мерките и кампанията на правителство, посочи Стоянов и добави - ние искаме трайно решение на въпроса, промоциите са нещо временно и не е това, което търсим.

Икономическият министър допълни, че ако търговец Х е подал цена 15 лв. (напр. за кашкавал), е напълно възможно да има и по-ниска цена в магазина. Условието е, цената, която се подава за продукт, да бъде най-ниската и да не се увеличава в рамките на седмица, но може да става по-ниска, обясни Стоянов и уточни, че идеята на сайта е да информира, а не да показва къде да пазаруват хората.

По отношение на обмисляният от правителството таван на надценките, Стоянов коментира, че се работи по него. Експерти обаче го посъветвали да не се предприемат мерки, докато няма редовно правителство, защото трябвало закон. А иначе идеята е, таван на надценката да има за един вид кашкавал или иначе казано от един до два артикула на продуктова група. Тази надценка обаче няма да засегне малките търговци и магазини, посочи Стоянов.

Какво искат българите: таван на цените, строга държава и… комунизъм

Какво искат българите: таван на цените, строга държава и… комунизъм

Автоматично критично е обществото ни към търговските вериги, но пък над 50% пазаруват там

Обмисля се и поставянето на етикети на продуктите, които се следят, но след като търговците подадат заявление да качват цени на сайта. Целта е хората в магазина да могат да се ориентират кой е този продукт, който са следели в сайта.

Стоянов коментира и евентуална компенсация за горива, посочвайки, че със сигурност няма да бъде масова, каквато беше мярката 25 ст. на литър. По-скоро се върви в посока отстъпка за гориво на търговците, които доставят стоки до магазини в ниско населени райони, посочи икономическият министър.

По отношение на въпроса "оръжия за Украйна" Стоянов заяви, че правителството работи в една рамка, която е зададена от депутатите и служебният кабинет е изпълнил всички ангажименти по точките, които са възложени.

Икономическият министър отказа да коментира думите на президента Радев, че страната ни ще постави условие снарядите, които продаваме на страни членки на ЕС, да не бъдат предоставяни на Киев. Единственото, което Стоянов каза е, че си има правила и Комисията, която контролира търговията с оръжия и се движи по тях.

Радев обяснява пак "прословутите" снаряди за Украйна: Не даваме

Радев обяснява пак "прословутите" снаряди за Украйна: Не даваме

Страната ни е получила високо признание и оценка за всички инициативи