Един от водещите приоритети на правителството в областта на енергетиката е развитие на газопреносната инфраструктура на България. Целта ни е да запазим водещата роля на страната в областта на транспортирането и да развием търговията с природен газ.

Снимка 387285

Източник: пресцентър МС

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на посещение в турския град Чорлу. По покана на "Газпром" Петкова и сръбският ѝ колега Александър Антич са се запознали с дейностите, осъществявани от кораба "Пионерски дух" по полагане на тръбите на газопровода "Турски поток", съобщават от Министерството на енергетиката.

Демократична България настоява Петкова да иска 20% по-ниска цена на газа от Москва

Демократична България настоява Петкова да иска 20% по-ниска цена на газа от Москва

България има условия да заведе дело с арбитраж от ЕС

"За да запазим стратегическата роля на България на газовата карта на Европа, последователно се изпълняват дейности по реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителния център "Балкан" на българска територия.

Разглеждаме руския природен газ като един от източниците за захранване на хъба, включително и през инфраструктурата на "Турски поток", казала Петкова.

Според данните от проведеното предпроектно проучване за хъб "Балкан", като предпочитан маршрут за реализацията на хъба се очертава "Балкан 1", който предвижда нов входен капацитет от Турция. Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия, Украйна, Молдова и други.

България с интерес за внос на газ от Египет

България с интерес за внос на газ от Египет

Борисов се срещна с президента на Египет

Като основни източници за хъба се разглеждали руски природен газ, местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор (ТАП и ТАНАП).

Съществуващите и изграждащите се терминали за втечнен природен газ в Гърция и Турция биха могли да осигурят количества природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Египет и други.