Да вписват мъжете, навършили 18 години в резерва на армията ни и те да се водели на отчет. Това било едно от предложенията за промени в Закона за резерва на Въоръжените сили, съобщи Дарик.

В момента в запаса и в резерва влизат само хора, получили минимална военна подготовка и положили клетва.

Да събират информация за здравословното състояние на момчетата, които навършват пълнолетие. Тази идея представи офицерът от резерва полк. Цанко Цанков, председател на Съюза на бившите офицери и сержанти „Клуб 199". След това подходящите за различните военни специалности младежи щели да преминават обучение и едва тогава да бъдат вписвани в запаса и да се водят на отчет.

Служителите във военните окръжия да провеждали по график срещи с всички момчета в съответната община, които навършват 18 години, за да получат от тях информация за здравословното състояние и образованието им. На тези срещи младежите щели да получават разяснения за военната служба и да бъдат агитирани за отделни военни специалности, обясни о.р. полк. Цанко Цанков.

"Например на територията на община Своге са не повече от 150-200 души. Иска се от тях информация колко са високи, колко тежат, какви здравословни проблеми имат. Когато подам тази информация във военното окръжие, те ще знаят, че от тези 200 човека в Своге, 150 са годни за военна служба", обясни той.

След като във военните окръжия бъде набавена информация за състоянието на навършващите пълнолетие момчета, те щели да бъдат агитирани да се обучат за различни военни специалности. За това щяло да бъде искано съгласието им, да бъдат информирани предварително и за времето на курса да получават възнаграждение, защото може да се наложи да напуснат работа, обясни о.р. полк. Цанков.

Според него, едва след като бъдат обучени, младежите щели да бъдат вписани в резерва и да се водят на отчет. Така армията щяла да разполага с обучени кадри в конкретни военни специалности.