Държавата е длъжник на българското семейство. Това заяви заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов на пресконференция във Варна.

Той напомни, че воеводите са внесли промени в Закона за социалните услуги, чието 6-месечно отлагане е станало по предложение на Обединените патриоти. Веселинов обаче се опасява, че ако не бъдат направени промени, след три седмици законът ще влезе в сила във варианта, който притеснява българските родители, тъй като тогата изтича постигнатото отлагане на влизането в сила на ЗСУ.

От днес във Варна започват дискусии, с цел да бъде чуто мнението на родителски организации и НПО с активна позиция по ЗСУ и по законодателството в социалната сфера, свързано със семейните политики.

НПО-та против популисткото бавене на Закона за социалните услуги

НПО-та против популисткото бавене на Закона за социалните услуги

По думите им отлагане на закона е съществена грешка

Веселинов обясни, че от ВМРО са изготвили предложения, които да отстранят основните недостатъци на Закона, и ще ги поставят на публично обсъждане. Този закон трябва да има идеологическа база и да вменява, че целта му е защита на семействата, майките, децата, възрастните хора, категоричен бе той.

По негови думи ВМРО не толерират внасянето на определени неолиберални модели в социалната политика.

Съпредседателят на ОП изтъкна, че социалната услуга не е търговска услуга.

Според него трябва да бъде променен и законът за закрила на детето, като на първо място се съкрати административното производство - срокът да стане 7-дневен. По този начин родителят ще може в рамките на три дни да подаде жалбата и до седем дни да получи решение от съда, а не както в някои случаи сега производството да продължава година.

Искат не отлагане, а отмяна на Закона за социалните услуги

Искат не отлагане, а отмяна на Закона за социалните услуги

Настояват за зкаконодателство, което се съобразява с волята на народа

НПО нямат място в мултидисциплинарните екипи, които оценяват дали детето има нужда от подкрепа и закрила, защото един вид те преценяват дали някой има нужда от социална услуга, предоставяна от самите НПО, посочи Веселинов.

Според ВМРО програмата за закрила на детето трябва да се промени на програма за закрила на детето и семейството. От партията са категорични, че семейните ценности трябва да са базисни при разработката на законови текстове за закрила на детето.

Според Веселинов изцяло отмяна на ЗСУ не е възможна при настоящото разпределение на политическите сили в парламента. Той обаче заяви, че от ВМРО продължават разговорите с партньорите за подкрепа на предложенията на Патриотите.

От ВМРО са на мнение, че е нужно да се изработи Кодекс на социалните услуги, който да обедини цялото законодателство в тази област. Срокът от 8-9 месеца за обединяване на различните нормативни актове в кодекс според тях е напълно реалистичен.