ВМРО поиска от новото управление да инициира референдум по спорните въпроси с Република Северна Македония.

На протест пред Президентството се събраха членове на партията, сред които председателят и бивш военен министър Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки. Протестът е по повод провеждащия се в сградата КСНС по темата, свикан от президента Румен Радев.

Пред медиите Ангел Джамбазки коментира, че по въпроса с РСМ има ясно изразена българска воля. Много референдуми сме правили, настояваме за референдум и лицата, които могат по Конституция да го направят, каза той и вметна по думите му "закачка": Доколко са я чели Конституцията, но трябва да го направят".

Преди заседанието на КСНС за Северна Македония - какво очакват експертите

Преди заседанието на КСНС за Северна Македония - какво очакват експертите

Надеждите са в преговорите да има прагматизъм и реализъм

Ако не го направят, ще направим подписка и ще свикаме национален референдум, но въпросът трябва да е България съгласна ли е даде съгласие за начало на преговорите с РСМ, ако изпълни изчерпателно следните български условия? Не е антагонистично, посочи Джамбазки.

Това управление няма мандата и силата да промени взетото досега решение за Северна Македония, добави още Джамбазки. Ако се гласува външният министър да започне преговори, то ще отмени предното решение. Нека да не бързат, поиска още Джамбазки.

Той държа реч и на микрофон, в която призова членовете на КСНС "мирно и цивилизовано и по български да не предават интересите на македонските българи, да не предават паметта на нашите предци, да не предават нашето национално съзнание, самоопределение, национална история, традиция и култура".

Кирил Петков: Не променяме позиции спрямо Р. Северна Македония

Кирил Петков: Не променяме позиции спрямо Р. Северна Македония

Ще покажем разликата между добри пожелания и реални резултати

На КСНС трябва да вземете едно-единствено решение - подкрепяте позицията, гласуваната декларация на предишното Народно събрание - да не се отстъпва от решението на МС и да се изисква недвусмислено и пълно изпълнение от страна на властите от РСМ на следните точки - първо признаване и гарантиране всички граждански и политически права, правото на сдружение, самоопределение, политическо представителство, на македонските граждани с българско национално самосъзнание, второ - прекратяване незабавно на държавно организирания език на омразата от властите на страната, насочен към българската нация, трето - от учебниците по история да бъдат премахнати текстовете, унижаващи българското културно наследство, възстановява всички български мемориали, гробища, паметници на територията на РСМ.

Каракачанов също призова от трибуната на протеста България да спазва подписания договор и да не се предават българските интереси за РСМ.

Основният плакат на протеста днес бе: "Македония е българска".

Снимка 559669

Източник: БГНЕС

Припомняме, България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

Захариева не вижда заплаха за националната ни сигурност от РСМ

Захариева не вижда заплаха за националната ни сигурност от РСМ

Външната политика - сред малкото неща, по които сме постигнали национално съгласие