Във всяко едно ново правителство хората дават толеранс, но истината е, че част от министрите са били в двата служебни кабинета и хората искат да виждат бързи решения. Това заяви бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева пред БНТ.

По думите ѝ Бойко Рашков задмина Цветан Цветанов.

Никога не е имало толкова малко външни посланици и те всички са с дипломатически опит, коментира Захариева премахването на политическите назначения от новите управляващи.

Тя подчерта, че без опитни външни политици няма как да се развива дипломатическата мисия и структура на България. "Не сме надвишили политическата квота, не са политически назначенията на ГЕРБ, а единственият посланик, свързан с ГЕРБ, е Румяна Бъчварова. Голяма промяна ни очаква", категорична бе Захариева.

Президентът свиква КСНС за евроинтеграцията на РС Македония

Президентът свиква КСНС за евроинтеграцията на РС Македония

Ще обсъждат Западните Балкани в ЕС

Бившият външен министър нападна президента Румен Радев, че в нарушение на закона две години не е свиквал КСНС. За много по-важни теми не бил свикан КСНС и Захариева не вижда промяна от 2019 г. Тя не вижда директна заплаха за националната сигурност от Република Северна Македония.

Не виждам промяна към настоящия момент, изтъкна Екатерина Захариева и добави, че външната политика е едно от малкото неща, по които страната е постигнала национално съгласие.

Според нея е хубаво в коалицията да си говорят и ако го направят, тогава ще бъде решен националният консенсус. Много скоро правителството щяло да разбере защо няма път, полети и образователно-културни събития с Република Северна Македония.

Филип Димитров: Няма как да постигнем съгласие с РСМ, ако не си говорим като равни

Филип Димитров: Няма как да постигнем съгласие с РСМ, ако не си говорим като равни

Изкривявания на историята винаги е имало, но в света се налагали по-убедителните доводи

Припомняме, преди дни стана ясно, че президентът свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност относно евроинтеграцията на РСМ.

България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

Бивш председател на парламента в Скопие: България е най-големият враг

Бивш председател на парламента в Скопие: България е най-големият враг

Тито Петковски беше и кандидат за президент...

И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани.

През миналата 2021 г. заседанието на КСНС се проведе на 16 август. Тогава темата беше "Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция".

Заседанията на КСНС са редовни и извънредни, като редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца, а извънредните - по решение на президента на Републиката. Обсъжданията са закрити.